Nuhodžić: Sve je sjajno, ovako gori i kod drugih

U Boki izgoreli milioni kvadrata šume, malsinjaka i makije, ministar unutrašnjih pslova prezadovoljan radom Direktorata za vanredne situacije

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je ocijenio da je stanje na požarištima u reonu Boke Kotorske pod kontrolom, iako su na terenu bukvalno sve vatrogasne jedinice sa primorja, a u pomoć su im predveče došle i kolege iz sjevernih gradova.

Juče je inače, na požarima kakvi se ovdje ne pamte, na hercegnovskom i tivatskom dijelu Luštice, te u Donjem Grblju kod Bigove izgorelo nekoliko miliona kvadrata šume, maslinjaka I makije, nekoliko kuća je izgorelo ili oštećeno, a sa obale Luštice ujutro je pod hitno morskim putem evakuisano oko 300 ljudi u akciji državnih službi i brojnih privatnih vlasnika plovila iz Tivta i Herceg Novog koji sui m pritekli u pomoć. Evakuisano je i stanivništvo sela Begovići na Luštici koje je bilo najugroženije vatrenom stihijom, a popodne je na par sati bio prekinut i saobraćaj na jedinoj drumskoj vetzu Luštice sa ostatkom države- regionalnom putu Tivat-Radovići u mjestu Solila, gdje je vatra što na Grabovcu gori već drugi dan, nošena vjetrom, munjevitom brzinom “sišla do mora”, prebacila put i ugrozila popularno kupalište Movida i zaštićeni rezervat prirode Solila.

“Požar je ipak stavljen pod kontrolu i neće ugroziti materijaln-tehnička sredstva, prije svega kuće i ljudske živiote. Nema mjesta panici, a još manje govora o bilo kakvom vanrednom stanju”- kazao je ministar Nuhodžić dodajući da “slični požari gore i u zemljama okruženja”. On je kazao da je Vlada poslijepodne uputila zvaničan zahtejv za pomoć Centru za vanredne situacije Evropske komisjije u Briselu i da očekuje da bi već do noči protivpožarni avioni iz inostranstva mogli doći u pomoć gasiteljima koji se već dva dana neprekidno bore sa stihijom. Vlada je to inače, učinila tek naon što su je javno na to pozvali gradonačenici tri bokeljska grada Snežana Matijević, Vladimir Jokić i Stevan Katić. Nuhodžić je pohvalio požrtvovanje pripadnika profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih jedinica, Vojske, policije, građana i brojnih firmi koje su naa ovaj ili onaj način pritekle u pomoć gasiocima.

On je kazao da je obišao sva ugrožena područja na Luštici i da je plameni front dug najmanje petnaest kilometara, ali po ministru, to nije razlog za proglašavanje vanrednog stanja na teritoriji Tivta i Kotora, iako je gradonačelnica Tivta u svom izlaganju pred novinarima, situaciju nazvala elementarnom nepogodom. Ministar je odbacio svaku odgovornost Direktorata za vanredne situacije, naglašavajući da su oni postupili potpuno profesionalno, ali da su situacija i splet okolnosti bili takvi da su požari poprimili izuzetno velike dimenzije. Pohvalio je sve koji su ujutro učestvovali u akciji evakuacije mještana i turista sa Luštice morskim putem i naglasio da je, uprkos svemu, srećna okolnost što nema povrijeđenih i što vatra, kako je kazao, nije pričinila veću štetu, osim što je izgorjela jedna vikendica, a jedna kuća je oštećena u požaru.

“Mi uspješno lokalizujemo ili ugasimo požare, ali se javljaju novi. Vjerovatno i ovi složeni meteo-uslovi utiču na širenje požara, a statistika govori da vrlo često uzročnici požara mogu biti i građani koji svojom nepažnjom izazovu vatru.”- lakonski je konstatovao ministar koji je pred kamerama govorio i o aktivnostima državne administracije na donošenju novog Zakona o zaštiti i spašavanju i pozvao opštine da više ulažu u vatrogasne službe. Nije međutim, komentarisao pitanje novinara što je država učinila da ojača vatrogasni sistem nabavkom protivpožarnih aviona tipa Air tractor kakvih se 4 moglo kupiti za iznos koji se iz državnog budžeta odlio u privatne džepove u slučaju “Limenka”.

Nuhodžić nije precizno odgovorio na pitanje novinara što o sistemu za vanredne situacije u Crnoj Gori govori činjenica da nije organizovao ni smjenu iscrprljenih kotorskih, tivatskih, novskih i vatrogasaca iz Krtola ni 48 sati nakon što su oni neprekidno na terenu    u borbi sa vatrom, ističući da on “ne vidi razloga za bilo lčiju odgovornost” Na pitanje zašto država nije hitno reagovala kad je prije desetak dana u prinudnom slijetanju kod Podgorice oštećen jedini “dromader”, a jedan od preostala dva “Air tractora” danima bio izvan funkcije zbog sudara sa pticom, Nuhodžić je odgovorio da “ne bi o tim pojedinostima”.

Izjava ministra Nuhodzica – Lustica

“Radi se o specifičnim okolnostima i kvarovima, to se radi u proceduri i to je pitanje za stručnjake koji kažu da nije bezbjedno da taj avion leti.  Avion je na remontu u Njemčakoj i u saznanjusam  da bi on za desetak dana trebao biti u funkciji”- istakao jeNuhodžić koji nije detaljnije komentarisao ni pitanje kako je moguće da je šef pilota Air tractora u MUP-u  ista osoba koja je prije dvije godine načinila početničku grešku i uništila 2,5 miliona eura vrijedan avion sletjevši njime na Skadarsko jezero sa izvučenim stajnim trapom.

 VATROGASCIMA JOŠ JEDNA BESANA NOĆ

Svim vatrogasvima na terenu u Bigovi, na Solilima, Grabovci i na Luštici sinoć je bila još jedna teška i besana noću nastojanju da obuzdaju plamenu stihiju i od nje zaštite objekte i infrastrukturu. Avioni MUP-a, zbog jakog vjetra, gasili su tek par sati pred zalazak sunca i bili su posebno aktivni u reonu Solila u vrijeme dok je pod njima, ministar Nuhiodžić davao izjavu u TV kamere.

On je kazao policija i državne institucije “operativno rade svoj posao” kada je u pitanju otkrivanje i hapšenje eventualnih piromana za koje se sumnja da izazivaju većinu požara koji ovih dana bijesne u državi.

4 Komentari

  1. Blago nama kad nam poltroni cetvrtastih glava brinu o sigurnosti! Pola Lustice i Bigove gori vec dvije sedmice a ovaj balezga kako je sve “pod kontrolom”. Da ga nisu dovezli do Solila i brda iznad Vesla ne bi ih znao naci ni na mapi!

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.