14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

U NTO očekuju milijardu od turizma

Boka kotorska – foto Miro Marušić

Za novogodišnje praznike kapaciteti većine turističkih centara su bili popunjeni, što govori da je turistička godina dobro počela i da ćemo od turizma imati milijardu eura prometa, najavila je direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić.

“Turizam je kod nas u ekspanziji i postao je jedna od najbrže rastućih privrednih grana. Imajući u vidu kako fizičke tako i finansijske pokazatelje 2017. je nadmašila prethodnu godinu, a uspjeli smo da ostvarimo jedan od naših glavnih ciljeva, a to je produženje sezone, tako da krupnim koracima idemo ka tome da postanemo cjelogodišnja turistička destinacija”, kazala je Radak Kukavičić.

Prema podacima Centralne banke za devet mjeseci prošle godine ukupni prihodi ostvareni u turizmu procjenjuju se na 860 miliona eura što je rast od 7,3 odsto u odnosu na prošlu godinu.

U toku je zimska sezona i kako ističe naša sagovornica, NTO intenzivno promoviše ponude zimskih centara u regionu, prvenstveno u Srbiji, Albaniji, Hrvatskoj tj. Dubrovačko-neretvanskoj županiji i BiH.

“Iza nas je uspješan “Ski opening“ u ski centru Kolašin 1450, a slični događaji sa DJ žurkama i animacijom za djecu planirani su i na Žabljaku i Vučju”, kazala je Radak Kukavičić i podsjetila da su otvorena i skijališta Lokve u Beranama i Hajla na Turjaku u Rožajama.

Ski centri su, kaže, formirali pristupačne cijene, a u Kolašinu i Savinom kuku su otvoreni avanturistički parkovi koji rade cijele godine.

U Kolašinu, kako dodaje, trenutno boravi veliki broj domaćih i gostiju iz regiona, ali i iz Belgije, Francuske i Turske.

O povećanom interesovanju turista iz Francuske govori i podatak da će boraviti u Kolašinu u rotacijama na sedam dana i planirano je da grupe dolaze sve do kraja marta, a pored hotela Bjanka pune i kapacitete hotela “For points“ iz Šeraton grupe.

“Ugovoreni su i sedmodnevni aranžmani sa turistima iz Izraela od polovine januara do kraja marta, kao i značajan broj grupa iz Belgije, Njemačke, Austrije. Na Žabljaku trenutno boravi najviše domaćih i gostiju iz regiona i Ukrajine, a tokom novogodišnjih praznika svi kapaciteti su bili popunjeni”, kazala je Radak Kukavičić.

Najčitanije