Novoselovi partneri kriju podatke i ne realizuju ugovor

Mjesec dana nakon što je sprovedena u djelo strategija gradonačelnika Tivta o upravljanju novoizgradjenom autobuskom stanicom, pokazala se krajnje problematičnom

Autobuska stanica Tivat
Autobuska stanica Tivat

Mjesec dana nakon što je sa radom počela dugo očekivana Autobuska stanica (AS) Tivat, ovdašnja javnost ne može doći ni do jednog podatka o poslovanju tog do sada nedostajućeg, ključnog objekta lokalne saobraćajne infrastrukture. Evidentno je međutim, da pljevaljska firma „Prehrana“ sa kojom je Opština Tivat 1.jula potpisala ugovor o zakupu i vođenju AS na period od godinu dana, nije uopšte ili je vrlo površno realizovala svoje obaveze.

Objekat AS Tivat Opština je sagradila u partnerstvu sa firmom „Mesopromet“ bjelopoljskog biznismena Hilmije France. On je na opštinskoj parceli na Kavi sagradio veliki megamarket za svoj proizvodno-trgovački brend „Franca“, a u dijelu te zgrade i novu AS Tivat sa 1.002 kvadrata zatvorenog prostora, osam perona za autobuse površine 828 kvadrata i parkingom za automobile zaposlenih površine 78 kvadrata. AS za koju prosječan prolaznik na Jadranskoj magistrali, teško da može znati gdje se nalazi jer je mali natpis „Autobuska stanica Tivat“ skoro neuočljiv pored dva velika natpisa „Franca supermarket“, na inicijativu gradonačelnika Ivana Novosela, data je u zakup jer kako je Novosel kazao „Opština Tivat nije bila spremna da preuzme gazdovanje“ objektom na koji inače, taj grad čeka skoro 30 godina. Stoga je, uprkos protivljenju Novoselovih najbližih saradnika ovakvom riješenju, Opština za 7.275 eura mjesečno plus PDV, AS iznajmila pljevaljskoj „Prehrani“ kćerki-firmi Francinog „Mesoprometa“.

Još 6.avgusta predstavniku firme „Prehrana“ Draženu Rovčaninu upućen je e- mail sa pitanjima oko toga kako posluje AS Tivat i kada će ona u kompletnom obimu, biti stavljena u funkciju. Do danas nikakav odgovor nije stigao, pa tako ni javnost, ali ni drugi partner u ovom poslu –Opština Tivat, nemaju podatke koliko dnevno autobusa uđe na AS Tivat, koliki je prosječan dnevni broj putnika, te ko je po broju polazaka autobusa, glavni partner AS. Rovčanin je inače, formalno šef AS Tivat u ime „Prehrane“, ali se on fizički ne nalazi u Tivtu, već u Pljevljima. Od njega i kompanije za koju radi, nismo dobili ni odgovore kada će svi sadržaji AS biti stavljeni u funkciju jer stanični kafe bar- restoran još ne radi, a to je slučaj i sa instaliranim video i audio- sistemom za obavještavanje putnika o polascima autobusa. Nije odgovoreno ni kada će biti završeno uređenje i opremanje poslovnih prostora u zgradi AS i kako će se oni koristiti, ali je u međuvremenu jedan od njih „Prehrana“ dala u podzakup, pa je na AS otvorena kladionica i kockarnica sa automatima za klađenje. Rovčanin nije odgovorio ni jesu li riješeni problemi sa održavanjem čistoće staničnim tolaetima na što su se prehodnih dana povremeno žalili putnici, koje je zvanično radno vrijeme AS Tivat i kada će sa dijela perona biti uklonjen neuslovni kiosk u kome se nekada, prije završetka izgradnje AS, vršila prodaja karata. Bez odgovora ostalo je i pitanje koliko je novih radnih mjesta Otvoreno na AS Tivat i odakle su ljudi koje je „Prehrana“ na njima uposlila.

AS Tivat
AS Tivat

Prema ugovoru sa Opštinom, „Prehrana“ je imala tok od mjesec dana da opremi i stavi u funkciju AS Tivat sa svim njenim sadržajima,ali se to ni do danas u punom obimu nije desilo. Inače, AS Tivast zvanično je uz presjecanje vrpce, otvorena na svečanosti 20.jula kojoj je prisustvovao i premijer Milo Đukanović. Novosel je tada kazao da se „dugo čekalo da napokon putnicima i gostima koji dolaze u naš grad, ovako velelepan i funkcionalan objekat AS predamo na upotrebu“ i iskazao iznenađenje „nivoom profesionalnosti i preduzimljivosti“ kompanija u vlasništvu Hilmije France. Te kompanije međutim, novinarima, ali ni Opštini Tivat, nisu dostavile nijedan podatak o funkcionisanju „velelepnog i funkcionalnog objekta“ AS Tivat kojim upravljaju već mjesec dana.

AS Tivat
AS Tivat

Osoblje nezna ni kako se zove dio Tivta gdje je AS

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim saznanjima osoblje koje je „Prehrana“ angažovala na AS Tivat, niko nije iz Tivta. Sav kadar doveden je iz Pljevlja i Bijelog Polja, a poslodavac im plaća i privatni smještaj kod jednog izdavaoca soba i apartmana u Gradiošnici. Na AS Tivat funkcioniše i mini turistički biro Turističke organizacije Tivat čije zapolenike, radnici AS koji prodaju karte i pružaju informacije putnicima, gotovo po pravilu, zovu uvijek kada se treba sporazumjeti sa nekim strancem.

„A kako se zove ovaj dio grada gdje smo mi ?“- upitala je prije nekoliko dana službenica pljevaljske „Prehrane“ sa AS Tivat „susjede“ iz biroa tivatske Turističke organizacije, jer je putniku koji je čekao na telefonskoj liniji, trebalo objasniti gdje se AS nalazi.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.