12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Novoselov izvještaj o radu nije branio ni DPS

Sa sjednice SO Tivat
Sa sjednice SO Tivat

Nova vladajuća koalicija u Tivtu DPS-SD danas je i formalno ozvaničena jer je na sjednici lokalnog parlamenta gradonačelnica dr Snežana Matijević nagovijestila da će za potpredsjednika Opštine predložiti odbornika Socijaldemokrata Dejana Maslovara. DPS u tivatskokm parlamentu ima natpolovičnu većinu sa 17 odbornika, dok SD ima 4, a HGI kao eventualni treći partner u koaliciji, dva.

SO je prethodno donijela odluku da Opštine ima tri potpredsjednika i potvrdila imenovanje dr Siniše Kusovca (DPS) za jedng od  njih. Potpredsjednici će, prema tvrdnjama Matijevićke, imati striktna zaduženja i odgovornosti za rad određenih segmenata lokalne uprave, što će po gradonačelnici, podići efikasnost rada gradske administracije i time anulirati veće troškove koje će po osnovu njihovog zapošljavanja, imati gradska kasa.

„Ovo je demokratski iskorak naše partije i ja želim da u vrh izvršne vlasti uključim još 3 čovjeka koji će mi pomoći u vođenju grada i efikasnijem radu lokalne uprave, pa će time benefiti biti veći od troškova. Samo timski rad može dovesti do pobjede.“- navela je gradonačenica na što joj je Andrija Petković (Bokeški Forum“ uz osmjeh poručio da je „mnogo ljepša i simpatičnija kada govori ono što stvarno misli, nego ono što joj je neko nametnuo“.

Snežana Matijević je dokazano sposobna dama koja je odlično vodila Dom zdravlja i njoj sigurno nisu potrebna tri potpredsjednika i ovo je samo sitna trgovina Tivta i Podgorice u susret parlamentarnim izborima.“- ocijenio je Petković aludirajući da DPS u Tivtu sam može vršiti vlast, bez odbornika SD i HGI. On i odbornici „Tivatske Akcije“ Mirko Kovačević, Miomir Abović i Budimir Cupara (Arsenal za Tivat) te Ivan Starčević iz NVO „Matica Boke“ kritikovali su zapošljavanje tri potpredsjednika ističući da je Tivtu dovoljan samo jedan i da je to dodatni trošak za građane od najmanje 200 hiljada eura za 4 godine. Istaknut je da bi se za te pare sa najmanje pet deficitarnih stručnjaka mogla ojačati loša kadrovska struktura pojedinih organa lokalne uprave i ocijenjeno da je to „nastavak partitokratije i pomahnitalog uhljebljavanja režimu lojalnih kadrova u upravi“.

O je preko dva sata raspravljala o izvještaju o radu bivšeg gradonačelnika Ivana Novosela (DPS) za 2015 što je bio njegova svojevrsna politička „labudova pjesma“. Pri tome je Novosel bio „prepušten na milost i nemilost“ jer se odbornici DPS nisu uopšte javljali za raspravu u kojoj je opozicija „čerečila“ aktuelnog predsjednika lokalnog parlamenta, optužujući ga za nesprovođenje odluka SO, neodgovornost prema novcu poreskih obveznika, manjkavu infrastrukturu, loše stanje u sportu, nezastupanje interesa lokalnog stanovništva…

„Najbolju ocjenu Vašeg rada kao gradonačelnika dala je sama Vaša partija koja Vas je vratila na mjesto predsjednika SO koje ste ranije pokrivali.“- kazao je Mirko Kovačević (TA) optužujući Novosela da je u izvještaju prećutao najkontroverznija pitanja iz protekle godine – izvještaj interne Komisija za prespitivanje obračuna komunalija, aferu „Vračar“, ponovnu gradnju defektnog novog, pola miliona eura vrijednog vodovoda za Krtole…

Mirko Kovačević
Mirko Kovačević

„Ja želim da živim u gradu iz Vašeg izvještaja jer je u njemu sve bajno i sjajno. Najtužnije je što ovdje uopšte ne trebamo postavljati pitanja o tom izvještaju jer je Novosel samo igrao onako kako je svirala Podgorica.“- poručio je Andrija Petković (BF) koji je kao i Starčević bivšeg gradonačelnika optužio da je uvijek stajao na stranu interesa Vlade preko leđa Tivćana. Miomir Abović kazao da dio izvještaja koji je napisao menadžer Opštine Zoran Petranović potvrđuje ekonomsku isplativost opštinskog gazdovanja parkinzima, autobuskom stanicom i lučicom Kalimanj.

„Nemamo razloga da sumnjamo u te analize koje su potvrdile sve ono što je godinama pričala opozicija i sve se svodi na političku odluku hoćemo li mi ili neko drugi gazdovati našim resursima. Novosel to nije htio da uradi.“- istakao je Abović.

Odbacujuči opštužbe, Novosel je poručio da su o njegovom i radu uprave koju je vodio „najbolji odgovor dali građani na izborima na kojima je DPS osvojio najviše glasova ikada u Tivtu“ i da „javnost prepoznaje da je Tivat najuspješnija opština u Crnoj Gori pa sam tome valjda i ja malo doprinio“.

„Nalaz Komisije za preispitivanje komunalija završen je tek 5.aprila ove godine i on je interni akt predsjednika Opštine, za internu upotrebu. Nema tu ništa skriveno i to ću predati novoj gradonačelnici.“- odgovorio je Novosel na traženje opozoicije da javnost upozna sa nalazom komisije koja je provjeravala validnost  obračuna komunalija. Dodao je da tu  i za njega „ima dosta nejasnoća“ i dodao da su članovi TA, lani kada je protiv bivših čelnika Tivta podnosili krivične prijeve zbog sumnje da su u aferi „Komunalije“ pričinili višemilionsku štetu gradu „možda imali više informacija od mene kao predsjednika“.

KAKO SE NEKAD PUTOVALO, JELO I PILO

Sjednicu je obilježilo izlaganje Ljuba Popovića (DPS) koji se našao povrijeđen zamjerkama na loše stanje u tivatskom sportu pa je objasnio kako je on kao nekadašnji član uprave FK „Arsenal“ i RK „Partizan“ to riješavao:

„Tražili smo na riječ autobuse „Tare“ sa Cetinja da nas voze na utakmice i nijedan taj račun nikad plaćen nije jer je direktor „Tare“ bio moj rođak, sendviče smo dobijali od trgovina u Tivtu i stajali i jeli pored puta kao što se kaže, Cigani…“- kazao je Popović koga Novosel nije opomenuo zbog korišćenja takvog riječnika, kao ni zbog poimeničnog pominjanja pokojnika koji je bio šofer autobusa tivatskog Arsenala i koji je, vozeći sportiste na utakmice, po riječima Popovića „u jednoj ruci držao volan, a u drugoj ladno pivo.“

Izvor:S. L.

Najčitanije