Novosel Tivćanima natovario sve obaveze, Kotorani nespremni da ih preuzmu

Još nema na pomolu zajedničke firme koja će upravljati postrijenjem za prečišćavanje otpadnih voda u Tivtu

Otvoreno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za Tivat i Kotor

Projekat izgradnje zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) za Tivat i Kotor u Krtolima, dobija sve više obilježja skandala i prijeti da ekonomski potpuno iznuri opštinu Tivat. Naime, ni skoro godinu ipo od njegovog otvaranja, još nije formirana zajednička firma dva grada koja će upravljati sa PPOV, a Tivćanima u međuvremenu na naplatu stiže i sve veći broj tužbi kojima mještani Krtola traže nadoknadu za zemlju što im je ekspropisana za izgradnju tog objekta.

PPOV kapaciteta 75 hiljade ekvivalent stanovnika, vrijedno 10,25 miliona eura izgrađeno je na lokalitetu Klačina u blizini Obale Đuraševića, a prema tvrdnjama  mještana koji žive u okolini, nikada nije dovršeno jer problem neprijatnih mirisa koji se šire sa bazena za prečišćavanje, nije adekvatno riješen njihovim sakupljanjem i odvođenjem preko posebnog tornja koji nije ni izgrađen. Zbog toga dio žitelja Obale Đuraševiča od ljeta 2016, kada su PPOV svečano otvorili tadašnji ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, bivši gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević i tivatska gradonačelnica dr Snežana Matijević (svi DPS) žive u nesnosnom smradu koji im je otjerao i gotovi sve turiste iz njihovih apartmana.

„Postiđena sam činjenicom da još nije osnovano zajedničko preduzeće, a svi smo se tamo lani slikali i rukovali na otvaranju PPOV. Mi i Opština Kotor se ne možemo dogovoriti, iako smo Kotoranima ponudili tri varijante kako da napravimo to preduzeće i da ono profukcioniše i počne voditi računa o radu PPOV i riješavanju tehničkih problema stim u vezi“- kazala je preksinoć na zboru građana u Krtolima, gradonačelnica Matijević. Dodala da Tivat snosi sve troškove i pravne rizike u vezi ekspropijacije zemljišta na kojem je PPOV i da „Opština Tivat treba da plati zemlju koja onda postaje Vladina“.

„Ljudi se sve češće javljaju i traže nadoknadu za svoju zemlju i mi zbog toga uskoro možemo biti u velikim finansijskim problemima. Nije se sve to od starta pravilo na pravim osnovama“- kazala je Matijević loja je lani na svečanosti otvaranja PPOV kazala da je ono „dobro svjedočanstvo saradnje lokalnih uprava, Vlade i stranih kompanija i banaka a njegovo otvaranje predstavlja krunu velikih napora koje je Tivat proteklih godina ulagao u unapređenje vodovodne i kanalizacione infrastrukture.” Matijevička je međutim tu „krunu“ naslijedila od bivšeg gradonačelnika Ivana Novosela (DPS) koji je najodgovorniji za čitav koncept izgradnje i gazdovanja PPOV. Naime, Tivat je u taj projekat zvanično ušao 15.avgusta 2015. na osnovu Novoselove „Odluke o pristupanju izgradnji lokalnih objekata od javnog interesa“, kojom se dalo zeleno svjetlo za zajednički PPOV sa Kotorom na tivatskoj teritoriji. Novosel je kao gradonačelnik pripremio i predložio i ostale popratne akte na koje je onda saglasnost dala tadašnja većina u SO Tivat, a koju su činili DPS i SDP. Opština je tada uzela čak 11 miliona kredita za PPOV i nastavak gradnje kanalizacije, što je opozicija ocijenila kao stavljanje tačke na svaku dugoročnu finansijsku sposobnost Tivta da gradi bilo kakve druge nedostajuće javne objekte. Novosel je sa Stjepčevićem sačinio i „Sporazuma o zajedničkog izgradnji i korišćenju PPOV“ kojim je pristao da Tivat, osim što daje plac za izgradnju postrojenja i snosi sve troškove eksporopijacije tog zemljišta, podmiri i većinu troškova za izgradnju tog objekta.

Lani je Matijevićkina administracija pripremila predlog Odluke o osnivanju zajedničkog preduzeća sa Kotoranima koje bi gazdovalo sa PPOV, a koje bi bilo zasnovano na paritetnoj osnovi. Nova firma trebala je da zaposli 10-tak radnika iz oba grada, a prvi direktor trebalo je da joj bude kadar DPS-ovog koalicionog partnera HGI. Čelnici Kotora u kojem je u međuvremenu promijenjena vlast koju sada predvodi kolaicuija sa Demokratama na čelu, međutim, glatko su odbili inicijativu Tivćana da Kotor prihvati da solidarno snosi troškove eventualnih sudskih odšteta privatnim vlansicima zemljišta na Klačini, kojima je ono ekspropiisano za gradnju tog postrojenja. Kotorani naime, smatraju da za takvo što ne postoji nikakva pravna mogućnost jer ta Opština nije sprovodila ekspropijaciju koja je odrađena na tivatskoj teritoriji, niti je Opština Kotor bila formalni korisnik ekspropijacije, već je to bila Opština Tivat.

Otvoreno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za Tivat i Kotor

Postrojenje finansirano iz kredita njemačke banke kfW koje u omjeru 52 : 48 odsto vraćaju Opštine Tivat i Kotor, izgradila je njemačka firma WTE iz Esena, ista koja je napravila i PPOV u Budvi koje je rezultiralo ogromnim finansijskim obavezama za budvanksu opštinu i istragama zbog sumnje u postojenje finansijskih malverzacije i korupciju prilikom njegiviog ugovaranja sa bivšim budvanskim DPS rukovodstvom.

Iako se jula prošle godine na svečanosti otvaranja tivatsko-kotorskog PPOV hvalio njegovim značajem za ekologiju, bivši ministar Branimir Gvozdenović nikada nije odredio deponiju na kojoj se u Crnoj Gori može odlagati nusprodukt rada ovog i budvanskog PPOV – kanalizacioni mulj. Stoga je nedavno u Tivtu izbio i skandal jer se ispostavilo da se mulj sa Klačine mimo svih propisa i logike, donosi na nekadašnje poljioprivredno dobro Montepranzo u blizini tivatskog aerodroma, a gdje se navodno, taj otpad iz koga se širi nesnosan smrad, prekrcavao u kamione koji su ga odvozili za Albaniju.

1 komentar

  1. Išempijani moj narode veseli…e đe će mo poć apiko brzijeh dana…bogme kad se kasica,prasica osuši…eee…dozivat će te vi Kankaraša..u zvijezde će te ga kovati,kada budete čekali na isplatu povećanijeh prinadliježnosti,oliti platica…I pametni Kotorani,podvili repicu ,ostavili da kusate ono te ste zakuvali…aaa…sad dako oni mali kadrovik istupi i definira hrabri izlazak iz krize,predloži direktora ,zamjenika,njegove poslužnike…tako da riješenje je tu,samo da ga ovi mali koncipirala sa onijem Dzonijem iz BP…Ne sjekirajte se…adatani moji i fetivi ,adio te…

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.