Novosel odbio inicijativu SDP-a, Matijevićka ćuti o nezgodnoj temi

Tivatskai DPS neće raspravu o zaštiti imovinskih prava lokalne uprave na aerodromu

Prilaz na slijetanje na aerodrom Tivat do koga dovodi lokalajzer

Predsjednik Skupštine Opštine Tivat Ivan Novosel (DPS) odbio je da u dnevni red današnje sjednice lokalnog parlamenta uvrsti  predlog “Odluke povodom najave davanja u zakup Aerodroma Tivat“, a koji je predložila tivatska SDP.

Predlogom Odluke traženo je “zaustavljanje procesa davanja u zakup  aerodroma Tivat zainteresovanom stranom investitoru, do odžavanja  konsultativnog referenduma građana.” Zahtijevano je da se zadrži  postojeća vlasnička struktura preduzeća Aerodromi Crne Gore “do pribavljanja  odgovarajućeg mišljenja SO Tivat koje bi se donijelo najmanje dvotrećinskom većinom ukupnog broja odbornika.”  SDP je odlukom tražio i da se gradonačelnica Tivta dr Snežana Matijević (DPS) obaveže “da u najkraćem  roku dostavi izvještaj o katastarskom vlasništvu na području aerodroma  Tivat, kao i istorijat promjena.”

Sve ovo bila je reakcija te partije na izjavu premijera Duška Markovića da će Vlada uskoro izdati aerodrom Tivat u dugoročni zakup zainteresovanom stranom investitoru jer država ne želi da se dalje kreditno zadužuje za modernizaciju i rekonstrukciju te vazdušne luke. Ovakvu namjeru vlade osudile su gotovo sve opozicione partije u Tivtu, zatraživši da Opština Tivat dobije adekvatni vlasnički udio u aerodromu jer u kompleksu te vazdušne luke lokalna uprava ima značajnu nepokretnu imovinu. Protiv namjera Vlade izjasnili su se i članice vladajuće lkolacije, tivatski odbori SD i HGI.

“Bez obzira što je naš odbornički klub u skladu sa Zakonom, Statutom opštine i Poslovnikom o radu lokalnog parlamenta ispunio obavezu da u odgovarajućem terminu dostavi skupštinskoj službi Opštine Tivat predlog odluke sa obrazloženjem, u Skupštini  sve navedeno nisu  uzeli u obzir već ih je, prema izjavi Novosela “mišljenje Predsjednice opštine“ o podnesenom predlogu, rukovodilo da to pitanje stave ad akta i ne dozvole raspravu na sjednici skupštine”- saopštio je juče OO SDP Tivta.

Oni su istakli da u „mišljenju Predsjednice“ koje  je  upućeno Novoselu, a i njima kao podnosiocima predloga odluke, stoji konstatacija Matijevićke da se navodi premijera Markovića o namjerama Vlade u vezi sa aerodromom a koje su prenijeli svi mediji, “ne sadrže činjenice na osnovu kojih bi validno i odgovorno mogli raspravljati na sjednici Skupštine i zbog toga sam mišljenja da nisu ispunjeni uslovi za prihvatanje predloga (SDP).“

Gradonačelnica Matijevič inače, ni nakon 20 dana od kada je od nje traženo da saopšti zvaničan stav lokalne uprave o namjerama Vlade da faktički privatizuje aerodrom Tivat, nije na to odgovorila.

“Kako smo u predlogu „Odluke povodom najave davanja u zakup Aerodroma Tivat“ zahtjevali temeljnu pripremu ove tačke dnevnog reda i kako je naš povod za pokretanje rasprave osnažila javno iznesena  zainteresovanost svih parlamentarnih subjekata u SO Tivat, izuzev odbornika kluba DPS-a, kako su tražene aktivnosti gradonačelnice i službi u smislu obezbjeđivanja potpunog uvida u istorijat  i promjene katastarskog stanja, terete na zemljištu,davanja u zakup zemljišta sa ugovorima i ostvarenim prihodima i neizvršene utvrđene obaveze potpisnika , te kako su  tražene i mjere zaštite imovine, radnika, radnog statusa i niz drugih značajnih pitanja oko budućeg funkcionisanja Aerodroma Tivat, nimalo nismo iznenađeni što  gradonačelnica Matijević ne dozvoljava skupštinsku raspravu vezanu za aerodrom. Definitivno to ona neće uraditi dok ne stigne još jedno mišljenje sa adrese ulica Jovana Tomaševića u Podgorici (Vlada Crne Gore)”- ocijenila je SDP najavljujući da će nastaviti aktivnosti da zaštiti interese Tivta kada je u pitanju najveći ovdašnji preostali državni privredni resurs – aerodrom.

Buđenje ljeta

 

IzvorS. L.
Podijeli

1 komentar

  1. Pokažite hrabrost da volite svoj grad i interese svih,bez rezerve.A čemu skupština ako neza raspravu.Naši preci priložili svoju imovinu,da Tivat ima budućnost.Predsednice,vi niste kao pridošlica partito kadrovik sa pizmatičnim manirima.Sa izraženim osećajem inferiornosti.Vi imate porodičnu i ličnu obavezu da budete uz većinu Tivćana.Ostale ostavite po strani,ili ih uputite da izdaju u zakup livade,pašnjake,možda i koji proplanak.Zato hrabro predsednice,manite cveće,slikanje i šetnje. Bez preticanja. I slušajte sebe,ne ovoga šta vas je degradirao u stavu,mišljenju. Niste više isti,niste promenio vas je na gore,gori od vas.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.