7 C
Kotor

Slušaj online radio

Novosel indirektno priznao krivična djela administracije svog prethodnika

Photo: Boka News
Photo: Boka News

Gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS) indirektno je danas priznao postojanje afere “Komunalije” o kojoj se u Tivtu priča već skoro 10 mjeseci, te vršenje najmanje jednog krivičnog djela – nesavjesni rad u službi- od strane administracije svog prethodnika u fotelji prvog čovjeka Tivta, Dragana Kankaraša (DPS).

Novosel je, gostjući u program Radio Tivta, priznao da je iznos naknade za opremanje građevinskog zemljišta (komunalija), pogrešno obračunat u slučaju kondo-hotela “Regent” u elitnom tivatskom nautičkom centru Porto Montenegro, i precizirao da je investitoru, kompaniji “Adriatic Marinas”, u tom slučaju naplaćeno preko milion eura manje nego što je trebalo. Novosel je kazao da je interna komisija Opštne koju je on obrazovao u februaru da izvrši provjeru obračuna komunalija za “Regent”, završila posao ali da on još “nije dobio izještaj u zvaničnoj formi.”

“ Ja insistiram na tome, ali predsjednik Komisije je na bolovanju. Ovo su preliminarni rezultati. “- kazao je gradonačelnik dodajući da su “komunalije obračunate i sa Porto Montenegrom smo potpisali ugovor o njihovoj isplati u ratama”, te da “plaćanja već idu”.

“Obračunato je milion i 70 hiljada eura. Taj problem smo skinuli sa dnevnog reda. Izvještaj Komisije će biti pred odbornicima naše Skupštine Opštine.”- kazao je Novosel dodajući da je priča sa nenaplaćivanjem punog iznosa komunalija za “Regent” “bila premet špekulacije i medijskih napisa, pa i politizacije.” On je ipak, na kraju priznao da su opozicija i NVO “Tivatska antikorupcijska akcija” (TAA) koji su još u novembru prošle godine u javnosti pokrenuli aferu “Komunalije”, bili u pravu i da je opštinska vlast kojom je tada rukovodio Kankaraš, loše odradila taj dio svog posla.

“Bilo je određenih nepravilnosti, pokrenuti su i disciplinski postupci protiv nekih službenika koji su radili na tim poslovima. Ne bih sad pojedinačno govorio. Bilo je određenih propusta i tehničke i svake druge prirode. Bavićemo se time, kad zvanično dobijemo izvještaj Komisije.”- lakonski je konstatovao Novosel.

Dragan Kankaraš
Dragan Kankaraš

TAA je početkom maja podnijela je Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Tivta Dragana Kankaraša zbog “nesavjesnog rada u službi i drugih krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti” u aferi “Komunalije”. TAA je u toj prijavi navela dokaze zbog kojih smatra da je Kankaraš, koji je nedavno preuzeo dužnost gebneralnog konzula Crne Gore, prije par godina protivzakonitim obračunom i naplatom naknade za komunalije za hotel „Regent“ u Portu Montenegro, oštetio budžet Opštine Tivat za više od milion eura. Po zakonu, za krivično djelo nesavjesnog rada u službi zbog koje je nastupila imovinska šteta veća od 30. 000 eura, predviđena je kazna do pet godina zatvora, a TAA je tada navela da VDT sam treba da procijeni ima li u radnjama Kankaraša u aferi “Komunalije” osnova za sumnju da su počinjena i druga krivična djela koja se gone po službenoj dunosti. Oni su tada upozorili aktuelnu lokalnu upravu sa Novoselom na čelu da ne pokušava prikriti aferu i dokaze jer će i protiv njih podnijeti krivičlne prijave. Lokalna uprava je kroz izjavu Novosela, iznenađujuće, eskplicitno priznala da je TAA bila u pravu u svojim tvrdnjama i da je počinjena šteta od preko milion eura za opštinsku kasu, pa sada ostaje da se vidi hoće li aktuelni gradonačelnik Novosel možda biti svjedok-saradnik u eventualnom sudskom procesu protiv svog bivšeg kolege Kankaraša.

Najčitanije