10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Novosel djelimično smanjio nove poreske stope

Ivan Novosel
Ivan Novosel

Opšti bunt javnosti protiv nacrta nove Odluke o porezu na nepokretnosti koji je proteklih desetak dana vladao u Tivtu, rezultirao je time da gradonačelnik Ivan Novosel (DPS), pred odbornike u lokalnom parlamentu, ide sa djelimično izmijenjenim predlogom, u kome su smanjene neke prvobitno planirane nove poreske stope. To znači da će minimalno povećanje poreskih stopa umjesto 27, iznositi nešto preko 18 posto, dok maksimalni porast stopa i dalje ostaje čitavih 150 odsto.

Odluka o porezu na nepokretnosti naći će se na sjednici SO Tivat zakazanoj za 18.novembar, a u nju je nakon velikog pritiska javnosti, Novoselova administracija inkorporirala dio primjedbi i sugestija koje su joj proteklih dana upućivali građani, NVO i opozicione stranke.

Produkt tog pritiska je činjenica da je planirano uvećanje poreske stope za stanove i kuće građana redukovano sa 0,28 odsto na 0,26 posto, a uvedena je i nova kategorija sekundarnog stambenog objekta za one koji imaju prebivalište u Tivtu. Ti objekti oporezovaće se po stopi od 0,44 odsto dok za sekundarne stambene objekte građana koji nemaju prebivalište u Tivtu, ostaje provobitno planirana stopa od 0,56 posto. Smanjene su i originalno planirane poreske stope za poslovne objekte kao i proizvodne hale, kao i stopa na građevinsko zemljište koja je utvrđena na zakonom propisanih minimalnih 0,25 posto. Zanimljivo, u predlogu koji ide pred odbornike, uopšte nije navedena poreska stopa za garaže, podrume i pomoćne objekte koja je do sada bila 0,1 posto, a Novosel je prvobitno planirao da je digne na 0,25.

Iako je to bilo predmet najvećih kritika javnosti, poreska stopa za poljoprivredno, šumsko i neplodno zemljište, ipak će porasti za čak 150 odsto u odnosu na aktuelno stanje. Osim u slučaju tri najmanje atraktivne fiskalne zone od ukupno osam na koliko je podijeljeno područje Tivta, Novoselova administracija nije pokušala da snižavanjem planiranih koeficijenata zone, smanji i finansijski udar na džepove građana koji će nastati ovakvim povećanjem poreza na napokretnosti.

Značajna izmjena u odnosu na nacrt odluke, je i to što su u fikalno najskuplju, ekskluzivnu zonu, uvedena i područja Župe, Bonića, cijeli kompleks „Qatari Diara“ na Pržnoj i centralni dio budućeg turističkog grada Luštica Bay u Krtolima.

Bokeški forum: Pokažimo im zube

NVO „Bokeški forum“ juče je saopštila da se „datum donošenja sramne Odluke vezane za porez na nepokretnosti bliži“ i da ostaje aktuelno pitanje, „šta se to valja iza brda“. „Bokeški Forum“ je jasan u stavu da se pred ovakvim po građane Tivta diskrimnatorskom zakonu ne popusti. Zbog toga sve naše sugrađane i sugrađanke pozivamo da mu se složno, bez presedana suprotstavimo. Složno u odbranu našeg dostojanstva, časti i imovine koju nam niko, do naši preci nije poklonio. Najmanje oni koji bi sad da preko nje finansiraju svoje bezbrojne promašene investicije.“- saopštila je ta NVO uz napomenu da „ukoliko samo jedan Tivćanin bude prinuđen da svoju imovinu proda zbog nemogućnosti plaćanja sumanutog poreza, biće to zajednički poraz svih nas.“
„Jer i Tivta i Boke će tada biti sve manje i samo je pitanje trena kad će demografska struktura biti potpuno promjenjena. Zbog toga ovog puta bez obzira na različitosti koje su uvjek bile naše bogatstvo moramo zajednički braniti svaki posjed, svaku kuću, svaki obraz.Bokelji su mnogo puta do sad pokazali da imaju kulturu. Sad je vrijeme da pokažemo i zube.“ – saopštio je „Bokeški forum“.

Izvor:S. L.

Najčitanije