8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Novosel – Biće problem ako se odustane od naplate poreza na privatnu imovinu na koju se upisala država

Photo: Boka News
Photo: Boka News

Gradonačelnik Tivta Ivan Novosel ocijenio je da će toj opštini biti veliki problem ukoliko bude morala da odustane od naplate poreza na privatnu imovinu koju je država, pozivajući se na stari zakon o gradskom građevinskom zemljištu i nepravilno tumačeći Zakon o morskom dobru, upisala na sebe. Država je te placeve, čak i kuće, pogotovo one koje se nalaze na obali, iako ih nikada nije ekspropisala, upisala na sebe kao vlansika, dok se njihovi pravi sopstvenici – građani, zvanično u katastru vode kao korisnici tobožnje „državne“ imovine. Opštine su, uprkos tome što Zakon o porezu na nepokretnosti jasno propisuje drugačiju praksu, tim istim građanima godinama „odrezivale“ i naplaćivale porez na nepokretnosti koje im, barem zvanično, ne pripadaju, već su svojina države.

Ministarstvo finansija je, odgovarajući na pitanja prije desetak dana zvanično saopštilo da je takva praksa lokalnih uprava nelegalna i da je protivna članu 4. Zakona o porezu na nepokretnosti.

„Ja sam i medija saznao za takvo tumačenje Ministarstva finansija koje međutim, mi zvanično nikada nismo dobili. Opštini Tivat čijih je 17 posto teritorije u zoni morskog dobra i gdje se nalaze brojne nekretnine, naravno da bi to bio ozbiljan problem.“- kazao je gradonačelnik Ivan Novosel. On smatra da „suština zakona nije da se zona morskog dobra izuzme od plaćanja poreza na nepokretnosti.“

„Mislim da se radi o nekom tumačenju više proizvoljnom. Kažem, nisam dobio taj akt, da li je on u nekoj zvaničnoj formi. To sam samo pročitao u medijima, ali dok ne dobijem neku zvaničnu informaciju, ne mogu o tome da se opredijelim.“- kazao je tivatski gradonačelnik.

„Važećim Zakonom o porezu na nepokretnosti, nije propisana mogućnost utvrđivanja poreske obaveze za korisnika nepokretnosti u slučaju kada je poznat vlasnik te nepokretnosti. Korisnik nepokretnosti je  poreski obveznik jedino ako je vlasnik nepokretnosti  nepoznat.”- kazali su prije desetak dana “ u Ministarstvu finansija.

Budući da je formalni vlasnik spornih nepokretnosti (gradsko gradjevinsko zemljište dio nekretnina u zoni morskog dobra) poznat, a to je (za sada) država, opštine su njihovim “korisnicima” – građanima, potpuno nelegalno godinama naplaćivale ovu dadžbinu.

“Nije bilo zakonskog osnova za oporezivanje.” – odgovoreno je iz PR službe Ministarstva finansija na pitanje da li su građani koji su dobijali takva poreska riješenja, uopšte bili u obavezi da ih plaćaju. Iz Mnistarstva su naglasili da je obračun i naplata poreza na nepokretnosti u nadležnosti opština, a eventualni drugostepeni postupak u nadležnosti Upravnog suda. Stoga, iz resora ministra Radoja Žugića, tvrde da oni nemaju ništa sa tolerisanjem dugogodišnje prakse opština da protivpravno naplaćuju porez, iako Ministarstvo finansja treba da kontroliše zakonitost finansijskog poslovanja lokalnih uprava.

Najčitanije