10 C
Kotor

Slušaj online radio

Novljani svečano ispratili svoje olimpijce

Povodom odlaska u Rio de Žaneiro na 31. Ljetnje olimpijske igre, danas je za  19 olimpijaca iz Herceg Novog priređen svečani ispraćaj.

Crna Gora je na 30. Ljetnjim olimpijskim igrama u Londonu bila druga država po broju takmičara u odnosu na broj stanovnika. U Riju se očekuje slična situacija.

Među članovima crnogorske delegacije je 21 Novljanin , među kojima je 9 takmičara. Jedriličar Milivoj Dukić prvi je izborio plasman na Olimpijske igre, a pored njega boje Crne Gore braniće teniserka Danka Kovinić, plivačica Jovana Terzić, članovi vaterpolo reprezentacije Crne Gore:Aleksandar Ivović, Aleksandar Radović, Saša Mišić, Predrag Jokić, Miloš Šćepanović i Stefan Pješivac.U Rio putuju i članovi stručnog štaba vaterpolo reprezentacije: selektor Vladimir Gojković, direktor Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore i pomoćni trener Petar Porobić, kondicioni trener Ivica Sjekloća, doktor vaterpolo reprezentacije i cijelog olimpijskog tima Predrag Dabović, fizioterapeut Dejan Mihailović. U Rio idu i trener Milivoja Dukića – Nenad Vijali, trener Jovane Terzić – Sead Adrović, Predrag Vukčević – ispred Jedriličarskog saveza Crne Gore, kao i internacionalni vaterpolo sudija – Stanko Ivanovski. Crnogorsku ekspediciju čine Novljani: Boro Mračević, član izvršnog odbora Crnogorskog olimpijskog komiteta , Đuro Marić šef ekspedicije Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore i predsjednik Skupštine ovog saveza , član Misije Crne Gore na Olimpijskim igrama – Miloš Mračević , kao i dvoje volontera – Petar Stanojlovići Marija Konjević, koja je već u Brazilu i pomaže u realizaciji najvećeg sportskog događaja u svijetu. Oni će biti među sedamdeset hiljada volontera iz cijelog svijeta.

“Herceg Novi je olimpijski grad. Još davne 1896. godine Momčilo Tapavica, naš poznati arhitekta koji je projektovao Hotel „Boku“, Dječiji dom „Mladost“ i druge objekte, postao je prvi čovjek slovenskog porijekla koji je osvojio olimpijsku medalju, na prvoj olimpijadi modernog doba u Atini”, ustvrdila je predsjednica opštine Nataša Aćimović. Idu da osvoje novo olimpijsko odličje ili odličja, postignu nove rekorde i da ime naše zemlje i grada još jednom upišu na spisak najboljih.

“Siguran sam da je ovo za Ginisovu knjigu rekorda da 21 osoba zvanično učestvuje na Olimpijadi iz grada koji ima 35 hiljada stanovnika, i zvanično kažem ovo je Olimpijski grad. Mi smo proširili lepezu Jadran i Jadranaši od 1952 – 2012 u Londonu uvijek smo imali predstavnike većinom u vaterpolu, ponekad u plivanju, a od Londona imamo Dukića u jedrenju a od Rija imamo i Kovinićku u tenisu – 4 sporta iz Herceg Novog”, kazao je Mračević.

Novljani svečano ispratili svoje olimpijce
Novljani svečano ispratili svoje olimpijce

Šef ekspedicije VPSCG i predsjednik Skupštine saveza dr Đuro Marić, podsjetio je da sportisti koji su olimpijci da bi došli do tog uspjeha ulažu ogroman trud i rad.

Kapiten naše vaterpolo reprezentacije Predrag Jokić, crnogorski je rekorder u nastupima na Olimpijskim igrama. “Nadam se da će ovo biti treća sreća, obećavamo da ćemo dostojanstveno prezentovati Herceg Novi i Crnu Goru – poručio je Jokić.

“Svi ćemo dati maksimum i nadam se da ćemo se vratiti sa medaljom sa Olimpijade. Hvala na podršci i kada nam bude teško sjetićemo se ovog momenta da nas gura do najvećih sportskih dostignuća”, – kazao je Milivoje Dukić.

Najčitanije