7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Novitade iz Tivta …

Tivat,riva,Pine,pogled na Porto Montenegro
Tivat – foto Boka News

Akciji dobrovoljnog davanja krvi u Porto Montenegru, koja je danas održana pod sloganom „Krv nas povezuje! Spasi život, daruj krvi!“, pridružilo se preko 40 zaposlenih u kompaniji Adriatic Marinas – Porto Montenegro i hotelu „Regent“, članova posade jaahti u marini i igrača ragbi kluba „Arsenal“.

Ova akcija realizovana je u  saradnji sa Odsjekom za transfuziju krvi Opšte bolnice Kotor, s ciljem da se ova zdravstvena ustanova u kontinuitetu snadbijeva krvnim derivatima, i da se podigne pažnja javnosti o potrebama koje mogu spasiti nečiji život.

„Ovakvim kontinuiranim akcijama dobovoljnog davanja krvi zelimo da podignemo nivo svijesti o važnosti dobrovoljnog davanja krvi, čiji je procenat trenutno 2,8%, a da bi jedna država imala dovoljno zaliha krvi, potrebno je da 4% građana budu dobrovoljni davaoci krvi. Kompanija Adriatic Marinas je naš dobar saradnik u ispunjavanju ovog cilja.“- kazala je tim povodom specijaliusta transfuziolog, Snežana Filipović iz Zavoda za transfuziju krvi u Kotoru.

Posjećenost turista…

U svim vidovima smještaja na Tivatskoj rivijeri trenutno boravi 481 zvanično prijavljeni turista – saopštila je juče lokalna Turistička organizacija. Zvanična statistika bilježi da su samo dvoje gostiju koji trenutno borave u Tivtu iz Crne Gore, dok su sve ostalo stranci. Najveći broj posjetilaca – njih 435, koristi usluge izdavalaca privatnog smještaja, dok 46 turista boravi u hotelima.

Turistička orgaanizacija i lokalni ugostitelji očekuju da će Tivat krajem mjeseca biti vrlo posjećen zahvaljujući atraktivnom prazničnom muzičko-zabavnom programu koji se priređuje u danima prije i neposredno nakkon Nove godine. Opština i TO Tivat inače, po prvi put priređuju organizovani doček Nove godine na otvorenom, na gradskoj rivi Pine sa učešćem brojnih muzičkih zvijezda regiona poput „Prljavog kazališta“, Ane Rucner i Harisa Džinovića, a organizatori očekuju da se za Novu godinu u Tivtu okupi više hiljada gostiju iz Crne Gore i zemalja regiona.

sa-knjizevne-veceri-sms-mladost
sa-knjizevne-veceri-sms-mladost

Književno veče

Književno veče „U susret zbirci Mortalitet vremena“ Filipa Kažića, učenika trećeg razreda gimnazije, priredila je preksinoć Mješovita srednje škola „Mladdost“ iz Tivta, us klošpu obilježavanja 95-te godišnjice tivatskog srednješkolskog obrazovanja.

Moderator večeri održane u galeriji tivatskog Centra za kulturu, bio je učenik Luka Reković, a u programu su učestvovali učenici Majda Radončić, Lazar Vasiljković i  Ivan Jaćimović, koji su kazivali Kažićeve stihove  uz instrumentalnu pratnju Đorđa Čavora na gitari i Tijane Stanišić na violini.

„U stihovima ovog učenika, a već zrelog pjesnika, uočavaju se misticizam, emotivnost i iracionalnost. Spajanje nespojivog i  slike bogate bojama i nikako ne ostavljaju čitaoca ravnodušnim. Modernizacija pjesničkog izraza je postignuta raznovrsnim stilskim sredstvima, pri čemu stihovi dosežu visoku umjetničku vrijednost. Upravo zbog toga SMŠ „Mladost“ će nastojati da do kraja školske godine objavi zbirku Kažićevu zbirki Mortalitet vremena.“ – kazala je profesorica Andrijana Vujičić.

Najčitanije