17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi vezovi za velike brodove

Photo: Boka News
Photo: Boka News

Radnici kompanije „Yu Briv“ iz Kotora, krenuli su danas sa postavljanjem ograde na glavi mula 1 marine Porto Montenegro i pripremi gradilišta, čime su zvanično otpočeli radovi na produžetku tog mula, a što je tzv.“2 B“ faza širenja elitne tivatske marine Porto Montenegro.

Projektom je predviđeno da se postojeće mulo 1 dužine 250,8 metara, produži izgradnjom nove sekcije dužine 237,5 i širine 18,6 metara na čijem će kraju biti nova trafostanica 2x 1.000 kVa. Bočno na istom mulu dogradiće se sjeverni valobranski krak dimenzija 122,4 x 7 metara i južni valobranski krak dimenzija 69 x 6,2 metara.

Aktuelno mulo Porto Montenegra sa svoje jugoistočne strane je dio tivatske marne namijenjen isključivo super jahtama, a na njegovom produženom dijelu dobiće se još 37 vezova za brodove te kategorije, kao i 23 veza za nešto manje jahte.

Rok za završetak svih radova je 15.jun naredne godine, a do pred radnicima i operativom “Yu Briva” je monumentalan zadatak da u tom roku u morsko dno pobiju ukupno 192 velika metalna šipa na koja će se oslanjati nova operativna obala od prefabrikovanih betonskih elemenata, svaki pojedinačne težine od oko 100 tona.

ogradjivanje gradilista_resize“Ukupno će se pobiti 6.815 metara dužine šipova, ugraditi 9.500 kubika betona i 1.000 tona armature.”-kazao je juče tim povodom “Vijestima” tehnički direktor “Yu Briva” Dejan Đurović.

Ta firma inače, završila je izgradnju nove operativne obale Porto Montenegra u tzv. “2A” fazi njenog širenja. Nekadašnje mulo 3 dugačko 155 metara, produženo je dogradnjom novog dijela dimenzija 203 x 19 metara. Na samom kraju tog produžetka napravljena je trafostanica snage 2 x 1.000 kVA. Bočno na mulo 3 dograđena se još dva mula – južni valobranski gat dimenzija 259,1 x 12 metara i sjeverni valobranski gat dimenzija 83, 3x 16,2 metra. Na njemu “Yu Briv” upravo završava objekat dispečarskog centra nove pumpne stanice za snabdijevanje jahti gorivom, a u ovom dijelu marine Porto Montenegro je dobio mogučćnost prihvata na vez jahti dugačkih i do 180 metara, a što trenutno može ponuditi smao par marina u cijelom svijetu.Porto Montenegro

Hidrograđevinska plovila “Yu Briva” u akvatorijumu sjeverno od dograđenog dijela mula 3, prema uvali Seljanovo, trenutno instaliraju velike tegove za muring-sistem za vezivanje jahti u tom novom dijelu Porto Montenegra. Ukupno se postavlja po pet velikih betonskih tegova težine po 75 tona, pet tegova težine po 90 i pet tegova težine po 110 tona. Operativa “Yu Briva” prvo na dno mora postavlja kalupe u koje se onda sa površine, preko pumpi i crijeva, sipa brzovezujući cement, pa se blokovi -sidra muring sistema, izlivaju direktno na mjestu gdje treba da stoje tokom narednih decenija.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije