7 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi Vatrogasni dom – na pogrešnom mjestu ?

dio pripadnika Sluzbe zastite Tivat_resize

Opština Tivat potisala je ugovor vrijedan skoro 400 hiljada eura o izgradji novog savremenog objekta za smještaj Službe zaštite i spašavanja, a koji će se graditi u Mrčevcu, na placu preko puta trafo stanice Gradiošnica.

Ugovor je potpisan sa konzorcijumom koji čine firme podgoričke „MG Invest“, „Geoprojekt Perišić“, „Arhi projekt“ i „ETG grupa“, a vrijednost posla je 399.531 euro sa uračunatim PDV-om. Rok za izvođenje radova je 100 dana od datuma potpisivanja ugovora.

Opština je sa konzorcijumom koga čine takođe podgoričke firme „Civil engineer“ , „Tekton Group“, „Đokić Group“ i „Nova energija“, potpisala 6.670 eura vrijedan ugovor za pružanje usluga stručnog nadzora nad predstojećom izgradnjom objekta za potrebe Službe zaštite.

„Gradnja objekta počeće u naredna dva do tri dana kada ćemo izvođala uvesti u posao.“-potvrdio je juče dirtektor Direkcije za investicije i razvoj Opštine Tivat, Peđa Obradović.

Novi Vatrogasni dom u Mrčevcu imaće nešto preko 1.000 kvadratnih metara korisne površine. Pored osam garaža za vatrogasna vozila od kojih će četiri biti potpuno zatvorene sa ugrađenim instalacijama za napajanje vozila električnom energijom i komprimovanim vazduhom, novi objekat imaće i smještajne prostorije za boravak vatrogasaca, skladište, radionice i druge neophodne sadržaje.dio vozila Sluzbe zastite Tivat_resize

U njega će se na proljeće preseliti kompletna opštinska Služba zaštite i spašavanja koja sada koristti neuslovni mali objekat na Pakovu gdje su njihovi skupi i sofisticirani vatrogasni kamioni u čiju je nabavku Opština prije par godina investirala oko 2 miliona eura, parkirani na ulici i izloženi lošim vremenskim prilikama.

Ipak, izbor lokacije novog Vatrogasnog doma u Mrčevcu, nije zadovoljio struku pa su inžnjeri za zaštitu od požđara i havarija već izrazili velike rezerve prema takvom riješenju zato što će vatrogasci sada biti dislocirani van centra grada i udaljeni od najvećeg i najgušće naseljenog tivatskog naselja Seljanovo, što može biti veliki problem za pravovremenu intervenciju, pogotovo ljeti kada na Jadranskoj magistrali kroz Tivat vladaju velike gužve.

Najčitanije