Novi stanovnik Jadrana – Rak „Malac˝ iz Atlantika

Photo: Boka News
Photo: Boka News – dr. Jakov Dulčić

 

Lakonogi rak, smećkasti malac s deset nogu, najnoviji je stanovnik Jadrana, potvrdili su nam stručnjaci s Instituta za oceanografiju i ribarstvo koji su zabilježili novu vrstu koja inače obitava u Tihom i Atlantskom oceanu.

Račić je nedavno nađen pokraj konavoskog Molunta, a sada i kod Lastova.

˝Račića latinskog imena Percnon gibbesi neki stručnjaci ubrajaju u skupinu najinvazivnijih deseteronožnih rakova koji su do sada kao nezavičajne vrste dospjele u Sredozemlje. Može narasti do 3,7 centimetara, a obitava na malim dubinama do dva metra, često pod kamenjem ili u procjepima. Hrani se raznovrsnom hranom i biljnog i životinjskog podrijetla, a dobro podnosi akvarijske uvjete.

Pretpostavlja se da je stigao u novu sredinu s morskim strujama, koje su donijele njegove ličinke, ili s brodom, najčešće u balastnim vodama˝, objasnio nam je prof. dr. Jakov Dulčić, voditelj Laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov u Institutu, kojem su u prikupljanju informacija o račiću pomogli Teo Maksimović i Pero Ugarković.

Dulčić napominje da postoje velike šanse da nova vrsta u potpunosti uspostavi svoju populaciju u Jadranu, no tek treba pratiti njegov utjecaj na rakove koji su jadranski starosjedioci. Prema posljednjim podacima, u našem je moru zabilježeno 15 novih (nezavičajnih) vrsta deseteronožnih rakova, među kojima je i plavi rak Callinectes sapidus, koji se već dobro udomaćio i razmnožio.

˝Od 2010. do danas zabilježeno je novih 11 ribljih vrsta, što znači da je do sada u Jadranu zabilježena 451 vrsta riba iz 139 porodica. Došljakinje iz Crvenog mora, potencijalno invazivne, poput plavotočkaste trumpetače, tamne mramornice i srebrnkasto-prugaste napuhače, uspostavile su svoje populacije u Jadranu.

Photo: Boka News
Photo: Boka News

Ova posljednja može biti kobna za ljude ako se njezino meso konzumira jer sadrži jak otrov tetrodotoksin.

S druge strane, plavi rak pokazao se vrlo kvalitetnim za jelo˝, rekao nam je prof. Dulčić, navodeći kao najčešće razloge pojave novih vrsta u Jadranu klimatske promjene, koje utječu na hidrografska svojstva Jadrana, a time i na životne cikluse morskih organizama, brodski transport, posebice balastnim vodama, bijeg iz marikulture…

Zbog značajnih znanstvenih dostignuća, posebice istraživanjima u ihtiologiji i ribarstvenoj biologiji u Jadranskome moru, prof. dr. Dulčić dobit će Državnu nagradu za znanost za 2013., koja će se dodijeliti 27. listopada u Saboru. Uz njega, dobit će je i Splićani prof. dr. Ivica Puljak s FESB-a, te prof. dr. Janoš Terzić s Medicinskog fakulteta.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.