12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi simulatori za navigaciju i uklanjanje naftnih mrlja u morima

Navigator
Navigacijski simulator

U okviru dva TEPMUS projekta „Razvoj održivih relacija između obrazovanja, istraživanja, i inovacija na univerzitetima u regionu Zapadnog Balkana, u oblasti nano tehnologija i naprednih materijala gdje je inovacija usmjerena na biznis“ i „Modernizacija i harmonizacija pomorskog obrazovanja u Crnoj Gori i Albaniji“ finansiranih od strane Evropske Komisije, na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru nabavljena je sofisticirana oprema vrijedna 250.000 eura koja će se koristiti za naučno-istraživački rad, odvijanje procesa nastave i za dalje uspješno organizovanje i izvođenje obuka za pomorce.

Fakultet za pomorstvo je sa srodnim institucijama iz regiona i šire koordinator i partner u realizaciji ova dva projekta.

Nabavljena oprema se sastoji od novog navigacijskog simulatora sa novim plovidbenim mapama i modelima brodova, novog simulatora za simuliranje uklanjanja naftnih mrlja u morima, dok je postojeći brodomašinski simulator dopunjen sa novim modelima brodskog pogona.

Ovi simulatori svojim karakteristikama u potpunosti odgovaraju najnovijim trendovima i međunarodnim zahtjevima u obrazovanju i obuci studenata i pomoraca. Pored toga, laboratorije za goriva i maziva su opremljene novim uređajima za ispitivanje biodizela i brodskih goriva i maziva, a nabavljena je i vrijedna oprema za laboratoriju pomorske elektrotehnike na Fakultetu, što će doprinijeti daljem efikasnom razvoju praktičnog rada i u okviru kojih će se realizovati značajan naučno-istraživački rad.

Fakultet za pomorstvo Kotor, 55 godina postojanja
Fakultet za pomorstvo Kotor

U sklopu navedenih projekata u potpunosti su opremljena dva računarska centra sa novim računarima, čime se postiglo značajno poboljšanje postojećih resursa Fakulteta u cilju osavremenjivanja i modernizacije nastavnog procesa na Fakultetu.

Rukovodilac ovih projekata je prof.dr Danilo Nikolić,dekan Fakulteta za pomorstvo.

Nabavkom opreme kroz aktivno učešće u ostvarivanju navedenih TEMPUS projekata, te učvršćivanjem saradnje sa međunarodnim visokoškolskim i stručnim partnerima iz oblasti pomorstva, Fakultet za pomorstvo postaje jedna od vodećih institucija u regionu koja je prepoznata kao centar razvoja obrazovanja i obuke studenata i pomoraca u skladu sa najnovijim međunarodnim kretanjima u toj oblasti, ali i kao značajan naučno-istraživački centar na ovim prostorima.

Najčitanije