4 C
Kotor

Slušaj online radio

Za novi prilazni put za Lušticu potrošeno 2,56 miliona

Luštica Bay
Luštica Bay

Najviše novca iz kapitalnog budžeta, ukuono 2.563.305 eura Opština Tivat lani je potrošila na ekspropijaciju zemljišta i početak izgradnje nove prilazne saobraćajnice MR 1 sa svom infrastrukturom, za „Orascomov“ turistički kompleks Luštica bay u Krtolima. To piše u Izvještaju o uređenju prodtora Opštine Tivat za 2016 koji je nedavno usvojio lokalni parlament.

Saobraćajnica koja se gradi na potezu od Solila preko Grabovca do iznad uvale Pržna značajna je kako za kompleks Luštica bay, tako i za eventualni budući rezidencijalno turistički kompleks na Plavom horizontu koji već godinama najavljuje, ali nikako da počne graditi katarski investicioni fond „Qatari Diar“.

Opština lani, osim rekonstrukcije donjeg dijela Ulice Plaih boraca i njene kontakt zone sa šetalištem Pine, vrijedne 60.900 eura, gotovo da nije izgradila niti jedan značajniji novi komunalni objekat. Radilo se na opravci ili rekonstrukciji postojeće infrastrukture, pa je tako oko 205 hiljada eura utrošeno u sanaciju i asfaltiranje ulica i lokalnih saobraćajnica, za zamjenu krova na zgardi Centra za kulturu izdvojeno je skoro 27 hiljada eura, dok je u sanaciju elektromreže i mokrih čvorova na objektu Ljetnje pozornice utrošeno oko 41 hiljadu eura. Za ekspropijaciju i početak izvođenja radova na izgradnji dvije nove ulice u Cacovu, odnosno Češljaru izdvojeno je preko 280 hiljada eura, prva faza izgradnje nedostajućih trotoara u Radovićima koštala je 18 hiljada, a sanacija dijela kanala za atmosferske vode skoro 35 hiljada eura.

Luštica - Foto Anton Marković Gula
Luštica – Foto Anton Marković Gula

Prema kapitalnom budžetu za ovu godinu, na lani ugovorene a do sada još nerealizovane projekte, ošptina će potrošiti 5,26 miliona eura, od čega se 1,1 milion eura odnosi na početak uređenja obale i izgradnju lungo mare šetališta na Belanima.Izgradnja dugo očekivanog novog Vatrogasnog doma sa izmještanjem dijela dalekovoda koji sada prelazi preko te lokacije, koštaće 48o hiljada eura, a novi multifunkcionalni objekat na mjestu barake Crvenog krsta na Seljanovu čak 770 hiljada eura. Na izgradnju novih poteza vodoodne i kanalizacione mreže i sanaciju postojećih, planirano je da se potroši 1,32 miliona eura. Za izradu projektne dokumentacije za više novih manjih saobraćajnica utrošiće se 150 hiljada, koliko i za asfaltiranje, dok će 40 hiljada eura biti investorano u mrežu javne rasvjete. Za ekspropijaciju je opredijeljen iznos od 1,5 miliona eura, dok će izdaci za gradnju novih i sanaciju postojećih objekata iznositi ukupno 1,41 milion eura. Od toga je najveći dio – 700.000 eura opredijeljen za početak gradnje lungo mare šetališta u Krašićima.

Izvor:S. L.

Najčitanije