Novi Predlog zakona o strancima u privilegovan položaj stavlja strane vlasnike jahti

Kotor – foto Boka News

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici usvojila novi Predlog zakona o strancima, koji između ostalog, u privilegovan položaj stavlja strane vlasnike jahti.

U novim zakonskim rješenjima predviđeno je da dozvola za privremeni boravak ne prestaje da važi strancu, odnosno nerezidentu, koji je vlasnik jahte, kao i njegovoj posadi, iako su boravili van CG duže od 30, odnosno 90 dana.

Na osnovu člana 43.13 i člana 22. stav 3 Zakona o jahtama odobrava se privremeni boravak strancima, članovima posade strane jahte, čiji je vlasnik zaključio ugovor o zakupu veza sa marinom za jahte u Crnoj Gori, u trajanju dužem od 90 dana.

S obzirom da će članovi posade jahte vjerovatno boraviti van Crne Gore tokom više od 90 dana u toku godine zbog plovidbi jahti van Crne Gore, potrebno je unijeti ovu promjenu kako im godišnja dozvola ne bi prestala važiti- piše u predlogu sa javne rasprave koju su obrađivači novog zakona usvojili.

Novi Predlog zakona o strancima usvojen je na sjednici održanoj 28. decembra prošle godine. Izmjena vezana za vlasnika jahti unijeta je u novi Zakon po preporuci Američke privredne komore u Crnoj Gori i Savjeta stranih investitora.

Crnogorsko primorje tokom sezone posjeti veliki broj luksuznih jahti iz inostranstva, a najviše ih dođe u Budvu, Kotor i Tivat.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.