3 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi obrat u istrazi o transportu radija preko Hrvatske i CG

GP Karasović
GP Karasović

Poljska državljanka Viktorija Barinova (45) koja je uhapšena sredinom septembra nakon što je preko međunarodnog graničnog prijelaza Karasovići u Konavlima pokušala iz Hrvatske u Crnu Goru prenijeti 10-ak grama opasnog radija 226 promijenila je svoj prvotni iskaz prema kojem je taj radioaktivni materijal u teglici pronašla tijekom jutarnjeg kupanja na plaži u Banićima. Radij 226 se nalazio ne samo u staklenoj teglici nego i u tri vrećice od grugo tkanog platna unutar kojeg je radioaktivni materijal bio u, pretpostavlja se, plastičnim vrećicama.

Kako doznajemo, u novom iskazu tvrdi da je radioaktivni materijal dobila u Poljskoj te ga je sa sjevera Evrope nosila na jugoistok kontinenta. Također, iz pouzdanih izvora bliskih istrazi doznajemo kako Poljakinja i dalje tvrdi da je krajnje odredište radija 226 bila Grčka. U istragu se zbog utvrđivanja svih detalja koji će rasvijetliti okolnosti koje mogu ugroziti sigurnost građana i turista u Hrvatskoj intenzivno uključila i SOA, odnosno Sigurnosno obavještajna agencija iz koje nam je odgovoreno:

-Zahvaljujemo na interesu za rad SOA-e te izvješćujemo kako SOA, zbog zakonskih ograničenja i sigurnosnih razloga, ne komentira sigurnosno- obavještajna postupanja iz svoje nadležnosti. Možemo napomenuti kako je SOA u svom Javnom izvješću navela  da postoji „povećani rizik od korištenja jugoistoka Europe kao tranzitnog područja za krijumčarenje oružja za masovno uništavanje (kemijsko, biološko, radiološko i nuklearno oružje te njegove komponente)“. U tom kontekstu, svako nelegalno posjedovanje radioaktivnog materijala i njegov provoz kroz Republiku Hrvatsku zahtijeva našu pozornost.

Inače, ove sedmice sudac istrage Poljakinji produžio je istražni pritvor za još 30 dana.

Najčitanije