10 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi cjevovod od Budve do Tivta koštaće 7,5 miliona eura

Tivat - Photo Anton Marković
Tivat – Photo Anton Marković

Iako su prošle godine u vrijeme djelimičnih restrikcija u vodosnabdijevanju nekih područja opština Tivat i Kotor inženjeri JP „Regionalni vodovod“  (RV) javno tvrdili da uzrok tome nije nedostatak kapaciteta regionalnog vodovodnog sistema za Crnogorsko primorje, ovo JP je u Planu rada za 2017. a koji je upravo usvojila Vlada, priznalo da upravo  jedan dio njihovog sistema lani nije  mogao da zadovolji potrošnju.

„Podaci o iskorišćenosti kraka RVS od prekidne komore „Prijevor“ u Budvi do Tivta ukazuju da krak regionalnog vodovoda od Budve prema Tivtu, Kotoru i Herceg Novom radi na gornjoj granici kapaciteta I faze, čak i od 100% iskorišćenosti kapaciteta pri isporuci vode samo prema Tivtu i Kotoru. Ovo je već druga godina zaredom kada se javlja ovaj problem koji je uslovljen istovremenom pojavom saliniteta na dva izvorišta u Kotoru (Škurda i Orahovac) sa vrijednostima koje su svo vrijeme mnogo veće od dozvoljenih vrijednosti i pojavom saliniteta na lokalnim izvorištima u Tivtu (Plavda i Topliš). Sve ovo dovodi do zabrinjavajućeg zaključka da postoji mogućnost da ove godine mogu biti podjednako hidrološki nepovoljne, ako ne i da se to stanje dodatno pogorša. Tome treba dodati da i opština Herceg Novi tek treba da se priključi na regionalni vodovodni sistem u nekoj veoma bliskoj budućnosti”- stoji u tom dokumentu uz napomenu da se stoga “hitno mora pristupiti realizaciji II faze izgradnje RVS za ove opštine”.

Prema podacima RV-a, Tivat je u julu prošle godine iz RVS preuzeo 56 odsto veću količinu vode od prvobitno ugovorene, a Kotor 42,7 odsto više. U avgustu je tivatska opština preuzela 116 odsto veću količinu od ugovorene, dok je Kotoru isporučeno čak 131 odsto više od prvobitno dogovorenih količina vode za taj mjesec. Uz izgradnju nedostajućeg velikog distributivnog rezervoara “Gradiošnica” u istoimenom tivatskom naselju, te neke hitne mjere na samom spoju RV-a sa kotorskoim i tivatskim sistemom kod raskrnice na Jadranskoj magistrali u blizni aerodroma Tivat, koje će samo ublažiti ovaj problem, jeidni način da se stanje prevaziđe je hitna izgradnja još jednog dodatnog cjevovoda RV-a između Budve i Tivta.

Taj dodatni cjevovod prvobitno je bio planiran za drugu fazu izgradnje RVS 2025.godine, ali se zbog činjenice da Tivat i Kotor već dvije godine za redom iz RVS ne mogu dobiti vode koliko im treba u julu i avgustu, njegova hitna gradnja nameće kao prioritet. Njime će se, kako piše u Planu rada RV za 2017.,  aktuelni kapacitet kraka RVS na potez Budva-Tivat od 330 litara u sekundu povećati na najmanje 600 sekundnih litara, “pri čemu će se sagledati i mogućnost dodatnog povećanja kapaciteta na 750 l/s.”

RV je početkom prošle godine utvrdio programski zadatak za izradu glavnog prijekta novog cjevodvoda i izradio neophodne hudraulične analize na dionici Budva-Herceg Novi, a koje su pokazale “da je neophodno izgraditi oko 11 km novog cjevovoda nazivnog prečnika DN700 mm, procijenjene vrijednosti od oko 7.5 miliona eura.” Dalje aktivnosti na projektovanju su međutim , zaustavljene u februaru prošloe godine kada je RV saznao da Direekcija za saobraćaj namjerava rekonstruisati dionicu Jadranske magistrale između Tivta i Budve u bulevar sa četiri trake, a trasa nove saobraćajnice se djelimično poklapa sa  planiranom trasom novog cjevovoda. RV je stupio u kontakt sa Direkcijom za saobraćaj kako bi stoga zajednički projektovali bulevar i trasu cjevovoda. Očekuju da se u prvoj polovini ove godine završi projekat i obavi ekspropijacija private imovine na trasi.

“Realno je očekivati da će bi se formalni uslovi za početak radova na izgradnji saobraćajnice mogli stvoriti u drugoj polovini 2017. godine, te je u prvoj polovini 2017. godine neophodno obezbijediti izvore finansiranja izgradnje cjevovoda. U tom smislu je, uz saradnju sa resornim Ministarstvom održivog razvoja i turizma, pokrenuta inicijativa za obezbjeđenje dijela potrebnih sredstava iz kapitalnog budžeta”- stoji u Planu rada RV za ovu godinu.

Izvor:S. L.

Najčitanije