16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi broj časopisa Komun@

Komuna
Komuna

Časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine “Komun@” u novom 16. broju donosi veliki broj interesantnih tekstova sa cijelog područja Crne Gore, čime sve više razvija interes čitalaca za baštinu, tradiciju i prošlost naše zemlje, kazao je glavni urednik tog časopisa Amer Ramusović.

Časopis započinje uvodnikom “Imanje za nošnju” iz pera poznate istoričarke umjetnosti i modne dizajnerke i kreatorke Anastazije Miranović.

Komun@, u rubrici diplomatija u autorskom tekstu Dejana Vukovića, redove posvećuje ekonomskoj saradnji Crne Gore sa brojnim evropskim zemljama, a Željko Rutović u  eseju o seiru objašnjava da je to fenomen i svojevrsni intimni zabran.

Takođe, u eseju o derneku o kojem piše u ovom broju redovni kolumnista Komune Ramiz Hadžibegović naglašava da “kako god dernek definisali neće se pogriješiti”.

Aleksandra Stanković piše o istoričarki umjetnosti Maji Đurić koja je fascinirana fotografijom i istorijom fotografije i koja je više od decenije tragala za usmenim i pisanim svjedočanstvima vizuelnog identiteta naše zemlje.

Vesko Baltić iz Mojkovca piše o nesvakidašnjoj izložbi fotografija o istorijatu privrede gradića na obali Tare, a Vesna Šoškić iz Bara o događaju koji je obilježio ovogodišnji Barski ljetopis – izložbi čiju postavku čini 150 sačuvanih eksponata sa broda “Dague”.

Ratko Božović u rubrici In memoriam, redove je posvetio akademiku Dušanu Kosoviću, a Dragan Koprivica nedavno preminuloj pozorišnoj i filmskoj divi Dragici Tomas.

Zoran M. Zečević piše o nekadašnjim beranskim pekarima, Miro Marušić o Perastu kao prijestonici klapske pjesme, Minja Bojanić o poetici bogumilskih stećaka, a Esko Muratović o jezičkim posebnostima Bihora.

U rubrici dijaspora Radmila Perović predstavlja Rada Marića, Crnogorca koji živi i radi u Londonu, Maja Grgurević pjesnika Viktora Vidu, a Miomir Mišović kao podsjećanje na 50 godina od smrti  Aleksandra Lesa Ivanovića, dok Vlado Duletić piše o Vladici Vasiliju Petroviću, najznačajnijem Crnogorcu sahranjenom van Crne Gore, a Ismet Mujović iz Rožaja o Mirsadi Bibić Šabotić “profesorici pozorišne magije”.

Časopis Komuna
Časopis Komuna

U rubrici Iz crnogorskih gradova Dražen Drašković piše o tome kako se svojevremeno gradio Kolašin, Beća Čoković iz Bijelog Polja o graditeljskom nasljedju u gradu pod Obrovom, a Adel Omeragić u zapisu iz Gusinja o tri bogomolje različitih konfesija u istoj ulici.

Novak Rutović piše o svim našim migracijama i ognjištu bez duše, a Željko Starčević o obnavljanju tradicije suhozida.

U rubrici Novi naslovi Komun@ ovoga puta predstavlja knjige “Novski Don Kihot”, književnika Čeda Baćevića i “Crnogorska pop rock muzika 1954-1991” autora Željka Milovića, dok nas kroz ulcinjske ribarske priče ponovo provodi Muzafer Beljo Čauši, a u rubrici jubileji Radojica Bulatović i Đok Dukaj podsjećaju na pola vijeka postojanja emisije na albanskom jeziku na Radiju Crne Gore.

Sportske strane rezervisane su za još jedan nastavak podsjećanja na 90 godina postojanja FK Budućnost iz Podgorice iz pera Huseina Cena Tuzovića, a Željko Milović iz Bara na ženski košarkaški klub iz grada pod Rumijom.

U rubrici biblioteka na poslednjoj stranici mogu se pročitati  impresije časopisa Nikšićkog pozorišta  o Komuni, kao jedistvenoj riznici baštine.

Zoran M.Zečević piše o nekadašnjim beranskim pekarima , Miro Marušić o Perastu kao prijestonici klapske pjesme, Minja Bojanić o poetici bogumilskih stećaka, a mr Esko Muratović o jezičkim posebnostima Bihora. U rubrici dijaspora Radmila Perović predstavlja Rada Marića, Crnogorca koji živi i radi u Londonu, Maja Grgurević pjesnika  Viktora Vidu, a Miomir Mišović kao podsjećanje na 50 godina od smrti  Aleksandra Lesa Ivanovića, dok Vlado Duletić piše o Vladici Vasiliju Petroviću, najznačajnijem Crnogorcu sahranjenom van Crne Gore, a Ismet Mujović iz Rožaja o Mirsadi Bibić Šabotić”profesoricu pozorišne magije”.

U rubrici iz crnogorskih gradova Dražen Drašković  piše o tome kako se svojevremeno gradio Kolašin, Beća Čoković iz Bijelog Polja o graditeljskom nasljedju u gradu pod Obrovom, a Adel Omeragić u zapisu iz Gusinja o tri bogomolje različitih konfesija u istoj ulici.Novak Rutović piše o svim našim migracijama i ognjištu bez duše, a Željko Starčević o obnavljanju tradicije suhozida.

U rubrici novi naslovi Komun@ ovoga puta predstavlja knjige “Novski Don Kihot”, književnika Čeda Baćevića i “Crnogorska pop rock muzika 1954-1991”autora Željka Milovića, dok nas kroz ulcinjske ribarske priče ponovo provodi Muzafer Beljo Čauši, a u rubrici jubileji Radojica Bulatović i Đok Dukaj podsjećaju na pola vijeka postojanja emisije na albanskom jeziku na Radiju Crne Gore.

Sportske strane rezervisane su za još jedan nastavak podsjećanja na 90 godina postojanja FK Budućnost iz Podgorice iz pera Huseina Cena Tuzovića, a Željko Milović iz Bara na ženski košarkaški klub iz grada pod Rumijom.

U rubrici biblioteka na poslednjoj stranici mogu se pročitati  impresije časopisa Nikšićkog pozorišta  o Komuni, kao jedistvenoj riznici baštine.

Kao i sve prethodne brojeve, i ovaj broj Komune potpisuju glavni urednik Amer Ramusović, izvršni urednik Minja Bojanić, tehnički urednik Voislav Bulatović, a moguće je pronaći na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.

Najčitanije