17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi brod na liniji Bar – Bari – Bar od ljeta 2017.

Luka Bar - Foto Boka News
Luka Bar – Foto Boka News

Iz Barske plovidbe objavili su da u Južnoj Koreji ispituju stanje i karakteristike putničkog broda koji bi do idućeg ljeta mogao prometovati na liniji Bar – Bari – Bar.

Novi brod bi tako zamijenio feribot Sveti Stefan II, koji ne može obnoviti klasu i koji je najvjerojatnije obavio posljednju plovidbu na toj liniji.

Tročlani stručni tim iz kompanije, u subotu ujutro otputovao je u Južnu Koreju, gdje će s predstavnikom Biroa Veritas obići i pregledati brod.

Rukovoditelj tima za nabavku novog broda, kapetan Predrag Vešović, rekao je “Vijestima” da taj brod u kompaniji analiziraju već neko vrijeme.

“Brod je sagrađen 1993. u Europi, kapaciteta je 40-45 kamiona i oko 800 putnika. Dužine je i širine otprilike kao i Sveti Stefan II jer nam to diktira kupovinu broda, zbog dubine veza na koji pristajemo. Ispunjava sve EU i standarde SOLAS konvencija, tehnički je prilagođen potrebama naše linije koja nije ugašena, već 3. prosinca prekinuta silom prilika zbog nemogućnosti produženja dokumenata za brod”, rekao je kapetan Vešović.

Povodom različitih spekulacija o razlogu prestanka plovidbe Bijelog Sveca, kako ga pomorci zovu, Vešović je naveo da se klasa brodu od klasifikacijske kuće daje na pet godina, ali uz obavezu produžavanja svake godine.

To podrazumijeva remont i prisustvo predstavnika Biro Veritasa pregledu podvodnog i strojarskog dijela broda i njegove sigurnosne opreme.

“Na osnovu toga se produžavala klasa. U ovoj situaciji, predstavnici Biro Veritas iz Pariza nisu dali podršku za suglasnost da produžimo dalje do 2018. za Sveti Stefan II, koji je inače sagrađen 1973. Mislim da je ovo definitivno kraj plovidbe Bijelog Sveca, on nije za europske prilike, postoji mogućnost da se proda u neke zemlje van Europe gdje bi se i dalje mogao eksploatira ili, eventualno, u staro željezo što je nama najnepovoljnija opcija”, rekao je Vešović.

Komentirajući primjedbe da linija Bar – Bari – Bar nije rentabilna u zimskim mjesecima, jer su bivši feriboti uglavnom provodili siječanj u suhom doku na remontu, Vešović je naveo da je Svetac tehničko – tehnološki prevaziđen brod koji je koristio najskuplje gorivo IFO 30/40, mješavinu dizela i teške nafte.

“Ono je 150-200 dolara skuplje po toni od goriva IFO 360 koje koristi brod koji sada pregledamo. Mi bismo tako njegovom kupovinom mogli i značajno smanjiti cijene karata na liniji koje su do sada bile malo veće nego iz Dubrovnika ili Drača za Bari, upravo zbog prevaziđenih osobina Bijelog Sveca”, rekao je Vešović.

Na posljednjem vijađu, Svetac je imao 36 članova posade, a još toliko ih je u zamjeni, što znači da do kupovine novog broda u Barskoj plovidbi bez posla ostaje 72 pomoraca.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije