10 C
Kotor

Slušaj online radio

Nove ideje za stare građevine

Kotor
Kotor

“Nove ideje za stare građevine” naziv je projekta koji sprovodi sedam malih i srednjih gradova u Evropi od Baltika do Balkana, koji se susreću sa zajedničkim problemima ekonomskog i socijalnog pada te žele da pronađu efikasna i demokratska rješenja za urbanu regeneraciju i poboljšanje kvaliteta života stanovnika.

Kotorska NVO „Expeditio“ je jedan od partnera na ovom veoma značajnom i interesantnom projektu.

Vodeći partner na projektu je opština Ajdovščina, koja ima istoriju uspešnog pronalaženja rješenja za prazne građevine u javnom vlasništvu, kao i preuređenje starih kasarni u Dom omladine, biblioteku, univerzitet, opštinske kancelarije i brojna igrališta.

Dijeljenjem najboljih praksi, iskustva i znanja uključenih opština i partnerskih nevladinih organizacija, projekat treba da:

– Poveća učešće stanovništva u donošenju odluka o upravljanju javnom imovinom i održivom urbanom razvoju,

– Pronađe konkretna rješenja za bolje korišćenje imovine u javnom domenu u partnerskim gradovima,

– Razvije dugoročnu i na iskustvu zasnovanu platformu za upravljanje nekretninama u javnoj svojini u malim i srednjim evropskim gradovima.

New-ideas
New-ideas

Kako u Evropskoj uniji postoji oko 8400 malih i srednjih gradova, koji čine skoro četvrtinu Evropskog gradskog stanovništva, mreža je odlično pozicionirana za širenje dobrih praksi i naučenih lekcija širom Evrope. Projekat ima za cilj da podstakne i druge gradove sa sličnim problemima da učestvuju u mreži i razvijaju nove prakse participativnog uređivanja sličnih područja.

Opština Ajdovščina (Slovenija) je vodeći partner na projektu, ostali partneri su: Institut za politike prostora – IPOP (Slovenija), Kitev – Kultur im Turm Oberhausen (Njemačka), Mikro Art (Srbija), Mjesna zajednica Maribor (Slovenija), Opština Nikšić (Crna Gora), Stadt Oberhausen (Njemačka), Urbanistički Institut (Latvia), Udruženje Green Istria (Hrvatska) i Expeditio (Crna Gora).

Projekat je realizovan u okviru programa “Evropa za građane” – Europe for Citizens. Počeo je u julu 2015. godine i trajaće do kraja juna 2017. godine.

Najčitanije