12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Nova godina sa novim cijenama, povećan PDV, skuplje gorivo, struja, cigarete…

Prvi januarski dan donio građanima Crne Gore veće cijene zbog početka primjene nove stope poreza na dodatu vrijednost (PDV), ali i povećanja akciza na cigarete, alkohol i gazirana pića sa šećerom.

poskupljenje

U Crnoj Gori su od 1. januara na snazi veća stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV), povećana sa 19 na 21 odsto.

Snižena stopa od sedam odsto, po kojoj se obračunava i plaća PDV na promet proizvoda, usluga i uvoz proizvoda propisanih zakonom, ostaje nepromijenjena.

Trebalo bi da poskupe i cigarete, zbog izmjena i dopuna Zakona o akcizama. Akciza na cigarete se povećava sa 30 na 40 eura na hiljadu komada. Na osnovu prijava cijena tri velika uvoznika cigareta, u Agenciji za duvan očekuju da će poskupljenje iznositi od 30 do 50 centi po paklici.

Skupština je krajem jula prošle godine usvojila Fiskalnu strategiju Crne Gore do 2020. godine, kao i predložene izmjene i dopune zakona o PDV-u i o akcizama.

Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama predviđene su izmjene akciznih stopa kod proizvoda koji ne utiču direktno na standard građana, a to su duvanski proizvodi, etil alkohol i gazirana voda sa dodatkom šećera.

Za te tri vrste je zakonom utvrđen akcizni kalendar, gdje se akcize povećavaju jednom godišnje, u periodu do 2020. godine.
Akciza po hektolitru čistog alkohola se sa 850 eura povećava na 1,05 hiljada eura, a na hektolitar gazirane vode sa dodatkom šećera, zaslađivača, ili sredstava za aromatizaciju sa deset na 30 eura.

Skuplja i struja

Struja za domaćinstva i male kupce od juče je skuplja 2,7 odsto.
Iz Elektroprivrede su ranije saopštili da je značajni rast cijena na berzi uslovio uvećanje cijene energije šest odsto, a na ukupnom računu povećanje od 2,7 odsto.

Gorivo skuplje dva centa

Sve vrste goriva od juče su skuplje po dva centa, zbog povećanja stope poreza na dodatu vrijednost (PDV), saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Litar euraosupera 95 i 98 će koštati po 1,3 eura, dok će cijena euraodizela iznositi 1,18 eura, a lož ulja za veleprodaju 1,15 eura.

PDV se, umjesto po dosadašnjoj opštoj stopi od 19 odsto, obračunava i plaća po stopi od 21 odsto.

Posljednje promjene cijena goriva bile su 14. novembra prošle godine, kada su euraosuper 95, euraodizel i lož ulje za veleprodaju poskupili pet centi.

Iz Ministarstva je saopšteno da će, saglasno Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun obaviti 9. januara, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 10. januara.

/Mina biznis/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije