Nosač aviona „Cavour“ uplovljava u Boku

Sutra u Boku Kotorsku uplovljava najjači površinski ratni brod NATO-a u regionu

Nosač avina Cavour u plovidbi. U Boku Kotrsku uplovljava 17. novembraće
Nosač avina Cavour u plovidbi

Ponos Ratne mornarice (RM) Italije – nosač aviona „Cavour“ CVH-550, uploviće sutra u Boku Kotorsku gdje će se u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori zadržati do 21.novembra. Admiralski brod flote RM Italije koji je i ubjedljivo najjači površinski ratni brod NATO-a u regionu sjeverozapadnog Mediterana, trenutno se nalazi na turneji po Jadranu u sklopu koje će obići više luka u Italiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Ovo je inače, prvi put da u Boku Kotorsku dolazi ratni brod klase nosača aviona, nakon pauze od čak 76 godina, još od boravka u Tivtu velikog britanskog nosača aviona „Glorious“, avgusta daleke 1938 godine. Isto toliko proteklo je i od posljednjeg boravka u Boki imenjaka aktuelnog nosača aviona „Cavour“ jer je 24.juna 1938 u Boku je u zvaničnu posjetu tadašnjoj Karljevskoj mornarici Jugoslavije, uplovio sastav RM Italije u kojem je između ostalih, bio i tadašnji komandni brod RM Italije -bojni brod “Conte di Cavour”.

Aktuelni „Cavour“ je impozantan rani brod dug 244, širok 39 i sa gazom od 8,7 metara. Sa deplasmanom od oko 30 hiljada tona, ovaj nosač aviona je najveći ratni brod koji je u Italiji sagrađen nakon Drugog svjetskog rata. Porinut je 2004 godine u brodogradilištu kompanije „Fincantieri“ u mjestu Riva Trigoso, a nakon dužih proba i opremanja, u flotu RM Italije stupio je marta 2008. Punu borbenu operativnost ovaj moderan i veoma složen ratni brod dostigao je juna 2009 od kada „Cavour“ obavlja redovne zadatke i borbene misije u Mediteranu, ali i u vodama Atlantskog, Tihog i Indijskog okeana.

Nosac aviona CAVOUR
Nosac aviona CAVOUR

Iako je njegova primarna namjena nošenje i upotrebe borbenih letjelica – aviona i helikoptera, „Cavour“ je dizajniran kao višestruko upotrebljivo plovilo koje može biti i nosač aviona i desantni brod i komandni brod. Formalno je ovaj brod označen kao STOVL (Short Take-Off/Vertical Landing) – nosač aviona sa palubom za kratko polijetanje i vertikalno slijetanje, a osposobljen je za obavljanje zadataka nadzor mora, projekcije snage, amfibijske i ekspedicijske misije, operacije održanja mira, neborbenu evakuaciju, humanitarnu pomoć i spašavanje nakon prirodnih katastrofa. Osim toga, “Cavour” se može koristiti i za zadatke borbene podrške amfibijskim operacijama i snagama na kopnu, te za uništavanje ciljeva na moru i u vazduhu. Njegova helikopterska grupa može obavljati prevoz snaga, oružja i opreme mornarice i kopnene vojske.[quote_box_right]Ovo je inače, prvi put da u Boku Kotorsku dolazi ratni brod klase nosača aviona, nakon pauze od čak 76 godina, još od boravka u Tivtu velikog britanskog nosača aviona „Glorious“, avgusta daleke 1938 godine. [/quote_box_right]

Primarno naoružanje ovog broda čine njegovi ukrcani vazduhoplovi – maksimalno do 30 njih, a koje čini „mješavina“ borbenih aviona sa vertikalnim polijetanjem i slijetanjem tipa „AV-8B Harrier II“ koje će uskoro zamijeniti novi ultramoderni avioni „Locheed-Martin F-35 Lightninig II“ i višenamjenskih helikoptera tipa „Augusta Westland AW-101“. Pored vazduhoplova, „Cavour“ je naoružan i sa četiri osmorocjevna vertikalna lansera za protivvazduhoplovne rakete srednjeg dometa „Aster 15“, dva topa „“OTO Melara super rapido“ kalibra 76 mm i tri „Oerlikon Contraves“ brzometna topa kalibra 25 mm. U svom potpalubnom hangaru za avione „Cavour“ u ulozi desantnog broda, može ukrcati 24 teška tenka ili 50 oklopnih borbenih vozila pješadije ili 100 lakih borbenih vozila. Pored posade broda koju čini 451 čovjek, na „Cavouru“su ukrcana i 203 pripadnika vazduhoplovnog osoblja, 140 pripadnika komandnog i štabnog osoblja RM Italije, te kontingent od 325 pripadnika italijanske mornaričke pješadije. Komadant „Cavoura“ je mornarički pilot, kapetan bojnog broda Luka Konti. Maksimalnom brzinom od preko 28 čvorova ovaj moderan ratni brod pogone četiri plinske turbine sa ukupno preko 88.000 konjskih snaga.

Italijanski nosač aviona CAVOUR
Nosač aviona CAVOUR

Čast da uvede ovaj impozantni ratni brod u Boku i usidri ga ispred Tivta, imaće iskusni pomorski pilot, Tivćanin, kapetan Rajko Čavor, dok će sve agencijske poslove za italijanski ratni nosač odraditi pomorska agencija „Boka Adriatic“ iz Bijele koja ima najveće iskustvo i renome u tom poslu kada su u pitanju strani ratni brodovi koji dolaze u crnogorske vode.

Gradonačelnik Tivta Ivan Novosel sutra će prirediti prijem za komandni kadar italijanskog nosača aviona, a potom će u poslijepodnevnim satima na „Cavouru“ biti održana konferencija za novinare na kojoj će govoriti komandant broda, kapetan bojnog broda Luka Konti, komandant Druge pomorske grupe brodova RM Italije, kontraadmiral Andrea Gueglio i komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković.

[quote_box_left]Boka News donosi specijalnu reportažu i foto priču sa nosača aviona [/quote_box_left]Priliku da posjeti italijanski nosač aviona u srijedu će imati određeni broj crnogorskih zvaničnika i predstavnika medija, dok će kontraadmiral Gueglio i ambasador Italije u Crnoj Gori Vićenco Del Monako, na palubi nosača “Cavour” 20.novembra u 20 sati, prirediti oficijelan prijem za najviše zvanice iz političkog i privrednog života Crne Gore.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.