17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

North Sails – Bokovac – sinteza meštra i najmodernije tehnologije

Ako je neko – sitničav, zar nismo svi pomalo takvi? – promatrajući prekrasne drvene barke, nastale marljivim rukama i sjajnim konstruktorskim i graditeljskim umijećima Nenada Bokovca u njegovoj kalafatskoj radionici u crnogorskom Baru, imao ijedne primjedbe, ona se svakako odnosila na “skrpljena” jedra, improvizirana od starih s raznih jedrilica, nejednake kvalitete platna, šarolike izvedbe i manjkava aerodinamičkoga kroja.

E, pa to je – prošlost!

Jer, upravo je danas u mega-marini Porto Montenegro prvim kompletom novih jedara, krojenih specijalno po mjeri Bokovčeve barke, opremljena prva njegova arsenalka, pasara nastala modifikacijom nekadašnje barke korčulanske provenijencije, kakvima su (kao pomoćnim plovilima) opremani brodovi nekadašnje JRM.

To je, recimo, pola senzacije: cijela je u činjenici da su nova jedra proizvod tamošnje filijale vjerojatno ponajbolje svjetske jedrarske industrije North Sails! Da, istina je: veliki i slavni North Sails našao je računa – rekli bismo: marketinške logike – da svojim vrhunskim proizvodom od besprijekorna materijala satkanog po najnovijoj tehnologiji, podupre malu drvenu brodogradnju u Crnoj Gori. Odgovor na pitanje “zašto?” kristalno je jasan: njegovi klijenti, vlasnici skupocjenih jahta na jedra kakvih je poprilično i u Portu Montenegro, ne dolaze na Jadran kao u kulturološko “nigdjevo”, nego kao u mediteranski i europski ambijent bogat tisućljetnim tradicijama i baštinom mnogih kultura, među kojima je i ona vezana za plovidbu jedrima u samom vrhu.

Drvene barke - foto North Sails Montenegro
Drvene barke – foto North Sails Montenegro

Dakle, riječ je o sretnoj sintezi jedne obnovljene “meštrije” i najmodernije tehnologije, a sve u slavu doživljaja mora i vjetra… kakav se na istočnoj obali Jadrana samo poželjeti može.

Stjepo Martinović

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije