16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Noćni uspon na Subru 1679.mnv

Proteklog vikenda planinarski klub „Subra“ uspješno je realizovao tradicionalni noćni uspon na 1679 m visoku Subru. Polazno mjesto, planinarski dom „Za Vratlom“ (1160 m), bio je pretijesan da primi sve zainteresovane za ovu manifestaciju.

U domu se okupilo 70-ak planinara, a osim domaćina, pozivu se odazvali planinari iz Kotora, Tivta, Cetinja, Podgorice, Rožaja i Trebinja. Polazak je bio rano ujutro, tačnije u noći, jer cilj „Noći punog mjeseca“ je izlazak pred samo svitanje na vrh. Na Subru su se uputila 42 planinara, predvođena Danilom Brajovićem, članom Alpinističko – speleološke sekcije „Subre“, koji je sa ocem, Nikolom Brajevićem, dan ranije obišao cijelu stazu, procijenjujući rizike i postavljajući privremeno osiguranje na opasnijim mjestima.

Naime, olujna bura je prijetila čak i otkazivanjem cjelokupnog događaja, budući da je kretanje po grebenu u takvim vanrednim uslovima bilo, ne samo otežano, već i riskantno. To je najbolje osjetio na svojoj koži Željko Starčević, načelnik Sekcije za markiranje i vodičku službu, koji je u petak predveče izašao na Subru kako bi izgradio zaklon od vjetra pred predstojeći uspon. Izlazak je potrajao namjesto uobičajenih 2, čitavih 4 sata, uz korištenje sve raspoložive opreme da bi se održao na grebenu.

I pored rijetko viđenog nevremena, vučja jama pod samim vrhom je napravljena kao i u više prethodnih prilika i mogla je odjednom da primi 10-ak planinara, koji su se u grupama smjenjivali, grijali i okrepljivali toplim čajem pripremljenim na plinskom kuvalu unutar zaklona. Vanjska temperatura je bila -6, a unutra nešto iznad nule. Vjetar je u međuvremenu ipak popustio, a preostala bura nije bila opasna, već samo neprijatna, pa se u bivaku tražilo mjesto više.

Zimski noćni uspon predstavljao je najveći izazov planinarima koji su prije samo 7 dana završili početni zimski kurs u domu „Za Vratlom“, pa im je ovo bilo pravo „vatreno krštenje“. Uz sve preduzete mjere bezbjednosti, sve se završilo bez bilo kakvih incidentnih situacija. Manje brige imala je druga, lakša grupa, sastavljena od 15 planinara, koji za cilj nisu imali vrhove, već su izašli do Subrinih platoa. Po povratku u dom, domaćini su obezbijedili zajednički ručak za sve učesnike, čime je manifestacija i okončana.

UO PK „Subra“

Više u fotogaleriji.

Foto – PK Subra i PK Vjeverica

Najčitanije