18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Noć skuplja dva vijeka

NJEGOŠ
NJEGOŠ

Dokumentarni film “Noć skuplja dva vijeka, Njegoš – jedna biografija“, reditelja Branka Baletića biće prikazan u srijedu 11.marta u velikoj sali Centra za kulturu Tivat sa početkom u 20 sati.

Film je dobitnik “Grand pri” nagrade na Festivalu filma Jugoistočne Evrope SEE u Parizua ocijenjen je kao “izuzetno filmsko djelo dokumentarno-poetičnog portreta Petra II Petrovića Njegoša, jer originalnim filmskim jezikom prikazuje duboke tragove koje je Njegoš ostavio balkanskoj, evropskoj i svjetskoj književnosti.”

Baletić je objasnio da je njegovo ostvarenje o Njegošu klasičan arhivski film koji je nastao od već snimljenog materijala, uz korišćenje drugih izvora, kao što je Lavrovljeva knjiga o Njegoševom dopisivanju sa Rusima, kao i “Njegoš i Francuzi”, doktorski rad Krunoslava Spasića, odbranjen prije 20 tak godina na Sorboni.

U filmu “Noć skuplja dva vijeka” se mogu čuti i citati iz Njegoševih najznačajnijih djela i pisama. Zanimljivo je da je Baletić koristio djelove iz filmova čiji su autori, odnosno učesnici u filmu, bili između ostalih: scenarista Ratko Đurović, reditelj Veljo Stojanović, snimatelj Stevo Lepetić, slikar Milo Milunović, pisac Mihailo Lalić. Koristio je i materijal iz serije o Njegošu koju je 1991. godine uradila rediteljka Jelena Goncić za TV Srbija.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije