16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Noć muzeja u Zbirci pomorskog nasljeđa – Porto Montenegro

Povodom globalne kulturne manifestacije Noć muzeja, u Zbirci pomorskog nasljeđa – Porto Montenegro u subotu je otvorena izložba pod nazivom „Od brodskih linija do linija broda“, autora prof. istorije Dražena Jovanovića.

Izložbom dokumenata, nacrta, skica, fotografija, o brodovima i barkama, prikazan je dio arhivske i dokumentarne građe muzeja, koja govori o životu i sudbinu pojedinih brodova, od inicijalne ideje za njihovu izradu – prvobitnih proračuna i tehničkih nacrta, do fotografija već izgrađenih brodova.

„Ova plovila koja su večeras pred vama su kao i ljudi imaju dušu, svoju priču, istoriju i otrgnuti su od zaborava. Svi su oni imali interestntnu priču.

Pred vama su nacrti barki, ratnih brodova putničkih, remorkera, barkasa. Pročitati će te i mnoge zanimljive priče kao što je priča o brodu Višegrad, kasnije Karađorđe nakon rata Proleterka koji je imao dvije havarije bio spašen ali ne i iz treće.

Pred vama je i brod kome je ispjevana i pjesma krstarica Dalmacija koja je na krmi viorila četri zastave, promjenila je tri vlasnika i učestvovala u dva svjetska rata – između ostalog kazao je otvarajući izložbu, autor Dražen Jovanović.

U muzičkom dijelu programa nastupio je džez sastav “Giselle bend”.

Zbirka i podmornicaHeroj“ su bili otvorene sve do ponoći, ulaz za sve posjetioce je bio besplatan.

Najčitanije