3 C
Kotor

Slušaj online radio

Noć muzeja – Od brodskih linija do linija broda

Pomoska Zbirka - Foto Porto Montenegro
Pomoska Zbirka – Foto Porto Montenegro

U Zbirci pomorskog nasljeđa – Porto Montenegro povodom globalne kulturne manifestacije Noć muzeja, u subotu 16. maja u 21 sat biće otvorena izložba pod nazivom Od brodskih linija do linija broda, autora prof. istorije Dražena Jovanovića, koji je i koordinator Zbirke.

Na izložbi Od brodskih linija do linija broda će biti prikazan dio arhivske i dokumentarne građe muzeja, koji će opisati život i sudbinu pojedinih brodova, od inicijalne ideje za njihovu izradu – prvobitnih proračuna i tehničkih nacrta, do fotografija već izgrađenih brodova. Izložba će biti propraćena i postavkom originalnih dokumenata u vezi sa brodovima – najavljuje autor Dražen Jovanović dodajući da će posjetioci, kao kuriozitet izložbe, imati priliku da čuju i jedinstvene detalje sa brodova Dalmacija, Zmaj, Dubravka, informacije o njihovoj konstrukciji, upotrebi ili sudbini i životnom vijeku, kao i zbivanja na brodu od istorijske, ratne i nautičke važnosti.

Zbirka i podmornica Heroj će te večeri biti otvorene sve do ponoći, a ulaz za sve posjetioce će biti besplatan.

2015 05 NHC Museum night - flyer-page-001_resize

Tokom manifestacije Noći muzeja koju Zbirka obilježava četvrtu godinu za redom, za zabavu na platou ispred ovih muzejskih zdanja biće zadužen popularni džez sastav Giselle bend.

Najčitanije