9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Njeguška trpeza 2017.

Na Njegušima danas je održana tradicionalna manifestacija Njeguška trpeza,
na kojoj su organizatori priredili bogatu trpezu sa pršutom, sirom, kobasicom, krtolom, pancetom, vratom i pečenicom, a posjetioci su bili u prilici sve zaliti domaćom rakijom, vinom i medovinom, donosimo snimak RTV Cetinja.

Njeguški specijaliteti postali su svojevrstan crnogorski brend, a o njima najbolje govore brojni turisti koji si imali priliku da posjete Njeguše i zadovoljstvo da ih probaju. A ti posjetioci, poslednjih godina sve su brojniji, pa Njeguši i Lovćen, svjedoci smo, u turističkom smislu, po svojoj atraktivnosti, predstavljaju posebnu dragocjenost Crne Gore, kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, otvarajuću tradicionalnu manifestaciju koja je danas održana na Njegušima.

Mjesna zajednica “Njeguši” dodijelila je Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja i direktoru Direkcije za saobraćaj Savu Parači plakete za doprinos razvoju Njeguša.

Parača je kazao da ga priznanje obavezuje da u narednom periodu nastave sa realizacijom projekata kao što je izgradnja puta od Cetinja do Njeguša, a kako je istakao, nada se od oktobra i prema Ivanovim koritima.

“Aktuelni i budući projekti vezani za poboljšanje infrastrukture, posebno putne i vodovodne, realizuju se sa ciljem stvaranja uslova za bolji i kvalitetniji život stanovnika sa ovih prostora, za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, a posebno prerade hrane i stvaranje uslova da Njeguši postanu kvalitetan turističko – poljoprivredni kraj”, kazao je Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoa, Đuro Žugić,

Tokom “Njeguške trpeze”, koja je dio programa “Ljeto u Prijestonici”, tradicionalno su dodijeljene plakete za najuređenije dvorište na Njegušima.

Ove godine nagrađeni su Milena i Milorad Čavor, Mirjana i Krsto Popović i Sanja i Pero Radonjić. Plaketa za najuređeniji ugostiteljski objekat dodijeljena je restoranu “Zora”.

U muzičkom dijelu manifestacije učestvovali su KUD “Njegoš”, Branka Šćepanović i Zdravko Đuranović.

Manifestaciju na Njegušima, uz pokroviteljstvo Prijestonice Cetinje i Turističke organizacije Prijestonice Cetinje, organizovali su Mjesna zajednica “Njeguši” i Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta.

Najčitanije