17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

“Njegoševi dani” u Kotoru od 30. avgusta do 3.septembra

Njegoš

Sedmi po redu Međunarodni naučni skup “Njegoševi dani” biće održan od 30. avgusta do 3. septembra u Kotoru, koji se ove godine održava zahvaljujući Opštini Kotor, saopšteno je danas na danas na pres konfenerciji u Kotoru.

„Ponosni smo što će se sedmi Njegoševi dani održati upravo u Kotoru, gradu koji je Njegoš toliko volio. Za Njegošev Testament simbolično kažu da je to posljednja pjesma našeg vladike Rada. Posljednja želja bila mu je da posjeti još jednom Kotor. Nije mi se ispunila. Sljedećeg dana je preminuo. Ta želja se nije ispunila, ali jeste želja Lokalne uprave grada Kotora, da budemo po prvi put organizatori Njegoševih dana. Čudno zvuči da je po prvi put, ako se zna koliko je Njegoš volio Boku i Kotor. U Boki je sticao svoja prva znanja, a u Kotoru je često boravio i bio rado viđen gost u mnogim znamenitim kotorskim porodicama, kao što je bila trgovička porodica Lumbardića, zatim grofoska porodica Ivanović, a u gradu postoji spomen ploča na zgradi porodice Lipovac na kojoj piše kad i koje godine je Njegoš tu boravio” – kazala je potpredsjednica Opštine Kotor, Liljana Popović Moškov.

Ona je kazala da se rijetko koja zemlja može pohvaliti ličnošću kao što je Njegoš – književnik, filozof, vladika, državnik.

Predsjednica organizacionog odbora “Njegoševih dana”, Rajka Glušica kazala je da je ovaj naučni skup najznačajnija naučna i kulturna manifestacija posvećena Njegoševom djelu jer okuplja slaviste iz Evrope i svijeta.

„Rezultat naučnih, međunarodnih, slavističkih skupova je preko 200 naučnih radova, a to je nešto više od tri hiljade stranica objavljenog teksta. Njegoševi dani su temelj montenegristike-nauke o crnogorskom jeziku, kulturi i književnosti. Osnovani su 2008. godine, u isto vrijeme kada je osnovan studijski program za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu, sada Filološkom u Nikšiću. To je manifestacija koja se organizuje na ponos akademske zajednice i Crne Gore, a ima veliku podršku stranih slavista” – kazala je Glušica.

Prema njenim riječima na manifestaciji će ove godine učestvovati 47 slavista iz 15 zemalja Evrope i svijeta, sa 27 različitih institucija nauke i kulture. Biće predstavljeno 45 referata iz književnosti i kulture.

Njegosevi dani press- foto Radio kotor

„Tema je Njegoševo stvaralaštvo, postkolonijalni južnoslovenski diskurs i diskurs moći i strategije njegove izgradnje u umjetničkim i neumjetničkim tekstovima.

Nauka o jeziku i lingvisti su se okupili oko tri teme: prva tema je Njegošev književno-jezički izraz, druga je Crnogorski jezik i drugi južnoslovenski jezici u sinhroniji i dijahroniji, te treća i veoma interesantna tema, koja je privukla veliki broj naučnika, jeste Jezik i nacionalizam. Možemo reći po sastavu stručnjaka koji se bave ovom temom da su se okupili najznačajniji lingvisti koji se bave problematikom nacionalizma i jezika” – kazala je Glušica.

Zahvaljujući „Njegoševim danima”, Crna Gora još jednom snažno afirmisala svoju nauku, te nauku o crnogorskom jeziku i književnosti i dala veliki doprinos, i „njegošologiji i montenegristici i slavistici”, zaključila je Glušica.

U okviru „Njegoševih dana” biće organizovan i okrugli sto posvećen Deklaraciji o zajedničkom jeziku, značajnom dokumentu koji je početkom marta objavljen u Sarajevu.

Članica organizacionog odbora „Njegoševih dana” Ksenija Rakočević predstavila je programski sadržaj ovogodišnje manifestacije „Njegoševi dani” posvećen kulturi.

Prema njenim riječima, prve večeri je klavirski koncert Ratimira Martinovića, druge večeri je književno veče Vladimira Arsenijevića, dobitnika NIN-ove nagrade za prvi roman. On je najmlađi dobitnik NIN-ove nagrade, a ujedno i idejni tvorac Deklaracije o zajedničkom jeziku. Studenti Filološkog fakulteta spremili su izvedbu Njegoševih stihova, a nakon toga biće izvedena predstava „Njegoš za djecu – Kako rastu veliki ljudi”.

Ovo je Njegoševa godina – 170 godina od objavljivanja Gorskog vijenca, tako da će najveći dio programa biti posvećen upravo Gorskom vijencu i njegovim tekstovima, kazala je Rakočević.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije