16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Nisu prošli zaključci SDP-a, ni novi „kooperativni“ kadrovi DPS-a

Kotor Luka
Kotor Luka

Neriješeno – ishod je današnje sjednice SO Kotor na kome su koalicioni partneri u lokalnoj i državnoj vlasti DPS i SDP, odmjerili snage u vezi poslovanja i budućnosti najvećeg ovdašnjeg preostalog ekonomskog resursa – Luke Kotor.

Naime, DPS je zajedno sa odbornicima pojedinih opozicionih stranaka glasao protiv ili se uzdržao od glasnja za predlog zaključaka koje je kandidovao SDP, a u kojima se pored ostaloga, traži od poslanika u Skupštini Crne Gore da prihvate izmjene i dopune Zakona o lukama kako bi preduzeće „Luka Kotor“ zadržalo koncesiju na upravljanje lukom drevnog grada i ta firma ostala većinski u državnim rukama.

SDP koje su podržali LP i HGI predložila je da ukoliko se Skupština i Vlada ogluše na ovakve stavove kotorskog parlamenta, bude održan lokalni referendum na kome bi Kotorani dali posljednju riječ o načinu na koji će se upravljati i u čijim će rukama ostati luka.

Za usvajanje zaključaka glasalo je 8 odbornika SDP, LP, HGI, Mladen Živković nezavisni odbornik i dr Edita Starović iz DPS, protiv je bilo 7 odbornika, dok se 9 odbornika uzdržalo od glasanja. Prethodno je SO Kotor sa 14 glasova za i 9 protiv, usvojila izvještaj o radu i finansijkom poslovanju AD „Luka Kotor“ za prošlu godinu i plan rada te firme za 2015 u kojima stoji da je firma koja je 60 odsto vlasništvu Opštine Kotor, lani ostvarila čistu dobit od oko 725 hiljada eura. Naglašava se i da je odluka Vlade da joj ne produži koncesiju koja je istekla 17.maja, firmi praktično „vezala ruke“ jer joj privremena koncesija izdata na 120 dana, ne dozvoljava da preduzima bilo kakve ozbiljnije investicione aktivnosti i ulazi u dugoročne aranžmane sa kruzing kompanijama spremnim na zajednička ulaganja.

Nakon neusvajanja njihovih zaključaka SDP, LP i HGI su „uzvratili“ na način da su izašli iz sale i DPS sa manjim brojem prisutnih opozicionara, ostavili bez kvoruma. Stoga DPS nije mogao da izglasa svoj predlog o imenovanju tri nova predstavnika Opštine u UO Luke Kotor – Ivana Zogovića, Dejana Uskokovića i Stanislave Subotić. Zajedno sa Jovom Bećiroim koji će predstavljati državne fondove, oni bi u tom tijelu treba da zaminjene dr Editu Starović, dr Nikolu Konjevića, Nikolu Dragomanovića i Borislava Kašćelana. Dosadašnji članovi protivili su se privatizaciji AD Luka Kotor o kojoj razmišlja Vlada kao i tome da neko drugi umjesto te državne firme, dobije koncesiju za gazdovanje najpormetnijom crnogorskom putničkom lukom. Novi kadrovi koje predlaže DPS, važe za mnogo sklonije prihvatanju eventualne privatizacije ikli dodjele koncesije drugome. Željko Aprcović je to iskoristio da se obruši na medije koji su o tome pisali, tvrdeći da smjene UO Luke nemaju veze sa privatizacijom te firme, niti se imovina Opštine može prodati bez odluke SO.

„Nemojte da prejudiciramo neku buduću situaciju. Neosonovane su špekulacije da DPS hoće da proda Luku Kotor jer za to nema nikakvog papira niti dokumenta. Vaši zaključci nemaju podršku u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva koje vodi kadar SDP.“- ustvrdio je Aprcović na što mu je predsjednik SO, Nikola Bukilica (SDP) odgovorio da „nije u pitanju luka, već čitav grad Kotor“.

„Nije mi taj tobožnji moj, a suštinski ministar tvoje partije ništa učinio time što 18.maja nije odmah dao luku Royal Caribbeanu, već nam je na 4 mjeseca produžio koncesiju i vezao ruke da ne možemo ništa uraditi, niti se pripremiti za narednu sezonu. Moja Vlada i taj moj bivši kolega (Ivan Brajović prim.aut.) sada me ubjeđuju da je to dobro za državu i oni nama ovdje upravljaju preko nekih Kotorana.“- odbrusio je Bukilica, dodajući da bi volio da su predlog za izmjenu zakona o lukama umjesto samo Andrije Popoviča (LP) i Baranke Draginje Vuksanović (SDP), potpisali i svi ostali poslanici iz Kotora u Skupštini Crne Gore, što DPS-ovi poslanici nisu učinili.

Najčitanije