13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Nije „promašio“ pistu jer nije ni sletio

Aerodrom Tivat
Aerodrom Tivat

Incident sa navodnim „promašivanjem“ piste aviona Montenegro Airlinesa (MA) na aerodromu u Tivtu u nedjelju veče o kojem u dramatičnom tonu pišu neki mediji iz Srbije, nije se desio jer se avion uopšte nije prizamljio da bi mogao „promašiti“ pistu, već je riječ o jednostavnom odustajanju od slijetanja zbog razloga sigurnosti – potvrđeno nam je iz više izvora bliskih MA, Kontroli letjenja i menadžmentu aerodroma Crne Gore.

Kapetan MA-ovog „embraera E-195“ registracije 4O-AOB, na letu YM 209 iz Beograda za Tivat  u nedjelju oko 19.20 sati, u terminalnoj fazi leta, neposredno pred prizemljenje na pistu 14 tivatskog aerodroma, odustao je od slijetanja zbog u međuvremenu nastalih loših meteo uslova. U Tivtu inače, već dva dana duva jaka bura koja posebno ojača u smiraj dana i tokom noći, a avioni su vrlo osjetljivi na jak vjetar, pogotovo u fazi slijetanja.

„Zbog wind shear-a odnosno pojave tzv. smicanja vjetra (velike razlike u brzini ili pravcu vjetra na malom prostoru), kapetan je neposredno pred slijetanje, odustao od namjere da se prizemlji u Tivat, proglasio tzv. missed aproach, odnosno neuspjeli prilaz i preusmjerio vazduhoplov za Podgoricu gde je avion malo kasnije normalno sletio. Ovo tim prije jer je već padala noć, a aerodrom u Tivtu nije predviđen za noćne operacije već je otvoren samo do zalaska sunca.“- kazao nam je jedan od izvora . Prema njegovim riječima, kapetan je donio potpuno ispravnu odluku jer je u avijaciji sigurnost apsolutno na prvom mjestu i ima prioritet nad svim ostalim, uključujući i redovnost letjenja i ispunjavanje plana komercijalnih operacija bilo koje aviokompanije.

Drugi izvor nam je kazao je da su putnici u avionu sigurno primijetli neuobičajene okolnosti jer su naglo, iz faze kada avion sa motorima koji rade tek nešto iznad minimalnog opterećenja, malom brzinom prilazio pistu na slijetanje, bio vjerovatno dodatno “prodrman“ naletima vjetra, pa je avion odjednom krenuo u uzdizanje a motori su dobili „pun gas“ što je u tim okolnostima sasvim uobičajeno.

„Naravno da će svi u avionu to primijetiti, ali čist sumnjem da je bilo padanja u nesvjest, pogotovo ne od strane stjuardese jer su prilikom polijetanja i slijetanja svi u avionu, uključujuči i kabinsko osoblje, vezani na svojim sjedištima.“- kazao je naš sagovornik dodajući da je priča koju su objavili neki srbijanski mediji „potpuno naduvana“ jer je riječ o događaju kakvi su vrlo uobičajeni u svijetu avijacije.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije