Ni 100 hiljada eura neće biti dovoljno da se vrati prepoznatljiv izgled Pina

SDP Tivta kritikuje lokalnu i državnu upravu zbog katastrofe koje su doživjele tivatske palme

Tivat – Pine

OO SDP Tivta izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je u predlogu budžeta Opštine za narednu godinu predviđen iznos od 100 hiljada eura za nabavku novih palmi koje će se posaditi na gradskoj ribvi i šetalištu Pine, umjesto stabala palmi vrste kanarska datula koje je potpuno uništio štetni insekt – crveni palmin surlaš.

SDP je od lokalne DPS-SD-HGI vlasti u Tivtu početkom novembra tražio odgovor na pitanje što će preduzeti da se nabave nove palme otporne na surlaša, kako bi Pine i riva u Donjoj Lastvi, a koji su decenijama bili prepoznati upravo po drvoredima velikih kanarskih palmi, narednu turističku sezonu dočekali „onakvi kakve ih turisti žele vidjeti“.

„Na žalost, moramo konstatovati da možda ni iznos od 100.000 eura koji se planira u budžetu za 2018. neće biti dovoljan da dobijemo palme u onoj veličini kakve su bile i da vratimo vizuelni identitet naše rive.  Blijedi pokušaj sađenja nekih “baby” palmi od prije par dana izazavao je samo negativne reakcije i podsmijeh građana. A gdje su nam Opatovo, Donja Lastva i drugi djelovi grada koje turisti pamte baš po palmama i koje su dio sjećanja svakog građanina ovog grada?”- saopštila je juče tivatska SDP konstatujuči da je sve “moglo drugačije”. Ta stranka je podsjetila da je prvi medijski natpis o pojavi surlaša bio još 21.avgusta 2013.

“Trebalo je djelovati preventivno, odmah osmisliti strategiju borbe koja bi krenula sa državnog vrha i hitno mjenjati zakon iz ove oblasti. Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo održivog razvoja i turizma morali su da shvate ozbiljnost problema, jer su posljedice katastrofalne. Rješavanje posljedica opterećuje budžet opštine Tivat, a čak i nijesmo sigurni da će dati rezultate koje očekujemo.“- smatraju u OO SDP Tivta. Oni ističu da u zemljama Mediterana postoje rigorozbiji zakoni nego u Crnoj Gori koji propisuju način tretiranja palmi na javnim i privatnim površinama protiv napada štetočine „i samo ga je trebalo primijeniti i kod nas“.

Tivat Pine -nove washingtonie među unistenim kanarskim palmama

„Fitosanitarna uprava preporučivala je 6 – 7 tretiranja mjesečno i to prskanjem hemijskim otrovima iako injektiranje daje bolje rezultate i manje je štetno za okolinu. Na žalost u našem gradu se nije primjenjivala ova dinamika tretiranja. Vlasnici palmi koji su primjenjivali tretiranja više puta mjesečno uspjeli su da spasu svoja stable.”- ističu u SDP naglašavajući da ima i vlasnika od surlaša napadnurtih  palmi, koji nisu u finansijskoj situaciji da svoja stabla, “a nijesu ni u mogućnosti da ih sami trajno unište, jer to zahtijeva posebne zaštitne radnje za koje su potrebna sredstva u iznosu od 250-400 eura po stablu.”

Tivat – Pine

“Smatramo da bi lokalna samouprava Tivta morala da se suoči sa ovim problemom na način da se najezda crvenog surlaša smatra vrstom epidemije i da se borba odvija kako na javnim tako i na privatnim površinama, da bi imali djelimično pozitivne rezultate.Građani očekuju da vide rezultate borbe protiv crvenog surlaša što prije, jer mirno posmatranje promjene izgleda Tivta i Boke, osim naše tuge, donijeće nam i negativne bodove na turističkoj rang listi“- zaključuje se u saopštenju.

2 Komentari

  1. Iskreno ni novim palmicama ništa ne hvali samo ako su otporne….mislim da bi treblao kompletnu rivu Pine i Donju Lastvu zamjeniti sa njima. Gospodo iz sdp-a nijsu se ni Francuska ni Italija uspijeli izborit i pored brojnih zakona i tretmana, a ne treba živjeti u snovima i zabludama već problem prevazići i razmišljati o novim otpornim vrstama….

  2. Do kad ćemo mi glavom kroza zid, da mi je znat? ‘Eli bolje kupit kod Kineza plastične, vodootporne, otporne i na sunce i na surlaše i ostalu gamad, razliku para podjelit socijalno najugroženijima??? I eto ti i izgled grada i pun trbuh narodu nesretnome! Koliki su objekti i prostori po svijetu ukrašeni umjetnijem stablima , travom, “živim” ogradama, pa im ništa ne fali!? Ne slušajte one “pametne” što sve znaju a nisu montali dalje od Jugodrva i catare! I vazda se može nać mjesta za “ugrađivanje”, ne bojte se!!!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.