7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Nestanak još jednog ratnog broda bivše JRM

Rezanje topovnjace na Zmijicama
Rezanje topovnjace na Zmijicama

Još jedan od brodova nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice – raketna topovnjača RTOP-403 „Ramiz Sadiku“ ovih dana nestaje u Boki. Naime, na vezu u blizini plaže Zmijice u u Zelenici kod Herceg Novog, počelo je rezanje u staro gvožđe trupa ovog ratnog broda koji je rashodovan i povučlen iz operativne upotrebe u tadašnoj Ratnoj mornarici Vojske Jugoslavije još sredinom devedesetih godina prošlog vijeka.

Topovnjača 403 djelimično je već isječena prije skoro 10 godina u bivšem tivatskom Arsenalu gdje je sa nje skinuto nadgrađe, naoružanje i pogonski kompleks. Ogoljeni trup ovog 45 metara dugog i 8,5 metara širokog broda prodat je jednoj beogradskoj firmi a na zahtjev novog vlasnika brod je otegljen iz Tivta i smješten u vojni potkop (podzemno sklonište za ratne brodove od napada iz vazduha) Rakite na sjeverozapadnoj obali poluostrva Luštica.

Sa akcije vadjenja  potonule RTOP 403
Sa akcije vadjenja potonule RTOP 403

Zbog lošeg stanja limova i ventila, trup rashodovane topovnjače ovdje je prije par godina potonuo na vezu u potkopu, a u veoma komplikovanoj i izazovnoj operaciji, sa dna mora prije nešto više od pola godine, podigli su ga pripadnici Odreda za spašavanje Mornarice VCG.

Sa akcije vadjenja potonule RTOP 403
Sa akcije vadjenja potonule RTOP 403

Na svoje posljednje putovanje topovnjača 403 krenula je prije dva dana kada je jedan manji civilni remorker izvukao iz tame potkopa Rakite i u teglju prebacio nepunu milju dalje na drugu obalu Kumborkog tjesnaca, gdje će u Zelenici ona narednih dana kao sekundarna sirovina, biti isječena u sekcije i transportovana do visokih peći nikšićke željezare.

 

Najčitanije