16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

U nepunih godinu na opštinske jasle došlo 125 novozaposlenih

Opština Tivat

Za manje od godinu dana od kada je konstituisan aktuelni saziv Skupštine Opštine Tivat koji predvide DPS i njeni koalicioni partneri SD i HGI, na „opštinske jasle“ u Tivtu došlo je ukupno čak 125 novozaposlenih radnika.

To su podaci koje je lokalna uprava prezentirala odborniku Budimiru Cupari (Arsenal za Tivat) koji je od administracije gradonačelnice dr Snežane Matijević u odborničkom pitanju, tražio odgovor koliko je ukupno službenika i namještenika zaposleno u svim organima lokalne uprave i privrednim društvima i ustanovama čiji je osnivač Opština, od početka maja prošle godine kada je konstituisana aktuelna lokalna vlast, do danas.

Prema dostavljenim podacima, u nepunih 11 mjeseci u Opštini je su zaposlena ukupno 42 radnika, pri čemu su neki zamijenili stare radnike koji su otišli u penziju ili su „pokrili“ nekoliko do tada nepopunjenih mjesta u staroj sistematizaciji. Novom sistematizacijom usvojenom u avgustu prošle godine, više je nego duplo povećan broj orgaana lokalne uprave a sa time i u njima raspoloživih novih radnih mjesta, pa je broj radnika Opštine porastao za više od trećinu u odnosu na prethodni period. Opozicija je to nazvala „vraćanjem predizbornih dugova“ od strane DPS i njenih koalicionih partnerima ljudima kojima su te stranke obećale posao prije lokalnih izbora 16.aprila prošle godine. To se po opoziciji, porazno odražava na gradske finansije jer su troškovi radne snage samo u Opštini, ove godine uvećani za oko 2,5 miliona eura u odnosu na 2015. kada je u lokalnoj upravi bilo znatno manje zaposlenih.

Cupari je odgovoreno i da je u proteklih 11 mjesevi u opštinskim preduzećima zaposleno ukupno 38 radnika, dok je još 45 lica privremeno, na osnovu ugovora o radu na određeno vrijeme, angažovano što u tim preduzećima, što u samoj Opštini. Odbornik AZT je traži i podatke o njihovoj stručnoj spremi i zvanjima, u odnosu na pozicije koje su dobili u lokalnoj upravi, iz čega proističe niz zanimljivih detalja. Tako na primjer, u Opštini diplomirani ekonomista obavlja dužnost inspektora za lokalne puteve, turistički tehničar radi posao samostalnog referenta za knjigovođstvo i likvidaturu, diplomirana menažerka je koordinatorka za prevenciju bolesti zavisnosti, a diplomirani profesor fizičke kulture radi kao samostalni referent za pitanja mladih. Metalski tehničar je referent za opštinski vozni park, specijalistkinja menadžmenta u poslovno civilnoj bezbjednosti zaposlena je kao inspektorka za lokalne puteve i poslove saobraćaja, dok je pravnica sa stažom od 30 godina zaposlena kao „savjetnica za operativno planske poslove odbrane i bezbjednosti, zaštite na radu, životne sredine i srodnih oblasti“. U tivatskom Centru za kulturu novozaposleni specijalista za međunarodne odnose obavlja administrativne i tehničke poslove, dok specijalista za turizam radi orgaizacione i tehničke poslove u opštinskoj ustanovi kulture.

Izvor:S. L.

Najčitanije