11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Nepoštovanje propisa na moru

Punim gasom medju kupace - juče na jednoj od bokeljskih plaža
Punim gasom medju kupace – juče na jednoj od bokeljskih plaža

Špic ljetnje sezone u Boki opet je, u još većoj mjeri nego ranije, donio iste probleme sa nepoštovanjem propisa na moru, posebno sa plovidbom brzinom većom od maksimalno dozvoljene i približavanjem plovila obali na udaljenost mnogo manju od propisane.

Inspekcija sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor svakodnevno je u akciji, ali jedna tim inspektora sa jendim patrolnim čamcem i pored maksimalnoig zalaganja, ne može efikasno pokriti cijeli akvatorijum Boke koji ovih dana prosto vrvi od kruzera, jahti, glisera, skutera i drugih sličnih plovila.

Maksimalna brzina plovidbe unutar zaliva ograničena je na 10 čvorova, odnosno na 6 čvorova u Kumborskom i tjesnacu Verige, ali se toga gotovo niko ne pridržava, posebno ne vlasnici glisera i sličnih manjih brzih plovila.

Na sreću, do sada se nije desio nijedan ozbiljniji incident kao ranijih godina kada su kupači ginuli pregaženi od brzih jahti i glisera, ali je budući da nesavjesni voditelji čamaca stalno voze bukvalno izmešu glava kupača, samo pitanje kada će se nova nesreća desiti.

Punim gasom medju kupace - juče na jednoj od bokeljskih plaža
Punim gasom medju kupace – juče na jednoj od bokeljskih plaža

 

Izvor:S. L.

Najčitanije