14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Nema ni Sveta, ni para, ni jahte…

Budva marina
Budva marina

Pripremno ročište u parničnom postupku kojeg je protiv potpredsjednika DPS Svetozara Marovića i njegovog sina Miloša pokrenut po austrijske kompanije “ Heta Leasing Kärnten GmbH & Co KG” , odloženo je danas u Osnovnom sudu u Kotoru na zahtjev Marovićeve odbrane. Naime, sutkinja Darka Vukanić, prihvatila je zahtev za odlaganje ročišta koji je podnijela Nataša Deletić, iz advokatske kancelarije “Iustitia” iz Podgorice, kojoj je nedavno povjereno zastupanje Marovićevih interesa u sporu vrijednom skoro 10 miliona eura.

“Tek juče smo dobili punomoć za zastrupanje klijenta u ovom sporu, pa tražimo odlaganje kako bi izvršili uvid u spise predmeta i upoznali se sa predmetom, budući da nismo imali vremena da to do sada učinimo.”- kazala je Deletić. Optuženi se inače, nisu lično pojavili u kotorskoj sudnici.

Prvobitni Marovićev branilac, advokat Luka Stijepović dva dana pred početak panice, otkazao je punomoć svom klijentu, što je danas nagnalo advokata “Heta Leasinga” Ognjena Boškovića da ocijeni kako tuženi, “zloupotrebom procesnih ovlašćenja”, namjerno odugovlače parnicu.

“Po Zakonu o advokaturi bivši zastupnik tuđenih bio je dužan da sud blagovremeno obavijesti o otkazu punomoćja, a ukoliko to uradi neblagovremeno, bio je u obavezi da na zahtjev klijenata ipak pristupi ročištu i zastupa njihove interese. Tuženi su obaviješteni o ovom ročištu prije više od mjesec dana i dostavljena im je sva dokumentacija i mogli su, da su htjeli, danas da ovdje pristupe i da se ročište održi.”- kazao je Božović.

On i drugi “Hetin” advokat Pavle Tripković iz Podgorice, usprotivili su se prijedlogu za odlaganje, ali je sutkinja Vukanič ipak uvažila zahtjev Marovićevog advokata i početak parnice odložila za 12.maj.

Advokatsko ortačko društvo “Iustitia” kojoj je Marović juče dao punomoć za zastupanje svojih interesa, vodi advokat Vladan Bojić koji je porodicu potpredsjednika DPS zastupao u mnogim procesima, uključujući i predmet “Zavala”, kao i tužbu koju je Svetozar Marović najavio protiv onih koji su objavili informaciju da je njegova supruga Đorđina na računu u švajcarskoj HSBC banci prije nekoliko godina, imala skoro 4 miliona dolara.

Inače, predmet spora između austrijske kompanije “Heta Leasing” i Svetozara i Miloša Marovića je je naplata novčanog potraživanja u iznosu od 9.980.076,15 eura, jer su Marovići kao jemci, mjenicama svom svojom imovinom garantovali austrijskoj kompaniji da će biti vraćen kredit koji je tadašnji “Hypo Leasing” (Današnja “Heta”), 2008 dao of-šor kompaniji “Galaxy”. Tim novcem u renomiranom italijanskom brodgradilištu “Ferretti” kupljena je, po posebnoj narudžbi izrađena luksuzna motorna jahta duga 29 metara. Brod koji je dobio ime “Kenco” upisan je u registar Svetoig Vincenta i Grenadina i stalno je bio vezan u budvanskoj marini,a ovdašnja javnost špekulisala je da je riječ o jahti porodice Marović.

Po ugovoru o lizingu, brod je zvanična svojina autrisjke banke sve dok “Galaxy” za njega ne ispati i poslednju ratu kredita. Plaćanje rata je međutim, obustavljeno, a jahta od 176 bruto tona, je prije par godina nestala iz budvanske marine. U “Heti Leasingu” zvanično ne raspolažu informacijom gdje se luksuzni brod sada nalazi, ali su mediji objavili da je “Kenco” već duže vrijeme vezan u jednoj marini na grčkom ostrvu Krf. “Kenco” koji ima zvanični IMO broj 9442330, već godinama ne može se pratiti preko sajtova koji obavještavaju o kretanju brodova preko AIS sistema, jer je njegov AIS transponder već odavno ugašen.

Najčitanije