15 C
Kotor

Slušaj online radio

Ne smiruju se političke tenzije nakon „vrele“ sjednice lokalnog parlamenta

S. Matijević

Užarena atmosfera na sjednici lokalnog parlamenta u utorak koju je obilježio pokušaj predsjendika SO Ivana Novosela (DPS) da uz pomoć skupštinskog obezjeđenja nasilno iz sale izbaci odbornika TA Mirka Kovačevića na što je kompletna opozicija reagovala kolektivnim napuštanjem sjednice, i  danas je nastavljena podizanjem političkih tenzija u Tivtu.

Dešavanja u SO ali iz različitih uglova, osudili su gradonačelnica Snežana Matijević (DPS) i predsjednik OO Demokrata Tivta Vladimir Arsić.

I dok je Matijevička ustvrdila da pojedini odnornici opozicije “nisu krili namjeru da od samog početka sabotiraju rad SO“, Arsić je za sve optužio predsjednika SO Novosela koji “svojim doprinosom takvoj situaciji, kako juče tako i uranijem sazivu koji je vodio, vrlo svjesnoi i sa smjernicama djelovanja dobijenim od najviših drzavnih organa, opasno pokušava da se poigra sa svima nama u ovom gradu.”

“Juče je Novosel još jednom potvrdio onu staru mudrost koja kaže “ ništa na svijetu nije tako opasno kao neznanje u akciji”. Znamo svi da svijetu ne prijeti opasnost od ljudi koji čine zlo, nego od onih koji to dopuštaju. Umjesto da odbornici vladajuće koalicije iz svih odborničkih klubova javno demonstriraju kršenje Poslovnika kojim se vodi ovaj zakonodavni dom, oni izgleda jedva čekaju da sa šefom prave cirkus u parlamentu. I to bas u onim momentima kada se precizno navode sve manjkavosti u radu lokalne uprave i kada im ponestane kečeva u rukavu da sve to nekako mogu da odbrane.”- saopštio je Arsić konstatujući da odbornici vladajuće DPS-SD-HGI koalicije, “služe samo da budu spremni da glasaju za slijepe stavove šefa parlamenta kojim se oduzima pravo na repliku u toku trajanja diskusije u lokalnom parlamentu, te da izglasaju nepodnošljivost ka svemu onome sto je različito od njih i stavova koje im servira crna kutija.”

V. Arsić

Demokrate su ocijenile da je Novosel na sjednici “natjerao gradonačelnicu da uđe u borbu sa razumom” i da je Matijevička “nasjela na tu podvalu”.

“Demokrate su je na samom početku njenog izbora za predsjednicu Opštine upozorile da mora da očisti prostor oko sebe i napravi uslove za svoj manevar. Nije nas poslušala i sada je tu gdje jeste – ponižena je od strane svojih partijskih saboraca na najgori mogući način.

Dozvolila je da se iz Skupštine udalji odbornik opozicije koji je temeljno, smireno i konstuktivno iznosio kritike i davao predloge rješenja za njihovu eliminaciju”- istakao je Arsić pitajući se što je lolkalna vlast spremna da uradi “obilnim građanima kda ovo radi odbornicima”.

On je podsjetio Matijevićku da je ona predsjednica ne DPS, već svih građana Tivta i pozvao gradonačelnicu da Etičkoj komisiji za lokalne funkcionere naloži da se pozabavi dešavanjima u SO i da Komisija “oštro sankcionise onu drastičnu zloupotrebu službenog položaja predstavnika ovog zakonodavnog tijela.”

Matijevićka je međutim, u reagovanju na dešavanja u SO koje je uputila medijima, saopštila da su joj opozicionari na sjednici parlamenta navodno, prijetili i pozvala se na političku podršku koju ima DPS čiji je član.

„Imam namjeru nastaviti sa radom kako bi Tivat učinili modernim, uspješnim gradom i moja je snaga u podršci birača, koja je na posljednjim izborima 65% veća u odnosu na prethodne. Stojim iza odluka koje smo donijeli. Otvorena sam za argumentovani razgovor, ali lično povrijeđena tonom rasprave u lokalnom parlamentu i izjavama koje doživljavam kao prijetnje. Šaljem apel da svi zajedno pogrdne riječi, uvrede, lične animozitete i neprovjerene informacije eliminišemo iz diskusije koja bi trebalo da bude na dobrobit svih“- saopštila je gradonačelnica.

MATIJEVIĆKA: OPOZICIJA NEARGUMENTOVANO KRITIKUJE IAKO ČITA PODATKE IZ ZVANIČNIH IZVJEŠTAJA

Gradonačelnica je ustvrdila da je nastup opozicionara u SO obilježilo „konstantno kršenje poslovnika i iznošenje paušalnih i neprovjerenih informacija nije nivo koji zaslužuju građani ni Skupština opštine kao institucija.“

Odbornici TA i AZT koji su bili najžešći u kritikama učinka Matijevičkine administracije međutim, pozivali su se na egzaktne brojke iz završnih računa budžeta Opštine za 2015. i 2016., njima dokazujući svoje tvrdnje o značajno povećanim troškovima za plate i ostale rashode u međuvremenu duplo povećane lokalne administracije, a što nije pratilo i obećano povećanje efikasnosti Opštine jer nije poboljšan loš stepen realizacije kapitalnih ulaganja.

„Razumijem da je opozicija razočarana lošim rezultatima na proteklim izborima ali ne razumijem negativan naboj koji u posljednje vrijeme jeste obilježje svakog skupštinskog zasjedanja. Razumijem i potrebu opozicije da oponira svemu što radimo, ali ne i neprimjerenu komunikaciju koja na veliku žalost postaje obilježje našeg parlamentarnog rada. Smatram  da je u pitanju preslikavanje jedne loše parlamentarne situacije sa državnog na lokalni nivo. Tivćani nikada nisu nasjedali na provokacije ove vrste i vjerujem da neće ni sada“- poručila je  Matijević.

Izvor:S. L.

Najčitanije