I navijači traže pravdu za “Crnu ovcu” – The Black Sheep, lokal u kojem je …

"Crna ovca" je zaista crna ovca

Navijači sa transparentom
Navijači sa transparentom

Nesvakidašnji protest na rukometnoj utakmici u Tivtu

Navijači i posjetioci rukometne utakmice koja je igrana večeras u Tivtu, RK Partizan 1949 – RK Rudar (36:30), raširili su transparent “Pravda za Ovcu“ u znak podrške lokalnom gastro pab-u The Black Sheep u kojem je, vjerovali ili ne, zabranjeno puštanje muzike.

“Crna ovca” je zaista crna ovca. Naime, vlasnicima pab-a lokalne vlasti izdale su dozvolu za rad ali zabranile puštanje muzike! “Crna ovca” je time postala jedini pab na svijetu koji može da radi ali ne smije da pušta muziku. Građani su uoči utakmice potpisivali i peticiju koju su vlasnici pab-a pokrenuli, kako bi zatražili pravdu za omiljeno mjesto mnogih i iskazali protivljenje odluci lokalnih vlasti.

Tivat je mediteranski grad u turističkom i investicionom usponu. Bilježi rekorde u obimu investicija i turističke ponude ali, očigledno i neke neslavne poput ovog da se zabrani muzika lokalu u gradu koji stremi poboljšanju turističke ponude.

Lokal- The Black Sheep
Lokal- The Black Sheep

Tivat jedini na svijetu ima ugostiteljski lokal u kome je zabranjemo puštanje muzike

Osim što ima najveću marinu za superjahte u ovom dijelu svijeta, Tivat drži i svjetski primat jer je vjerovatno jedini grad na planeti koji ima i ugostiteljski objekat u kome je zvanično zabranjeno puštanje muzike. Riječ je o gasto-pubu „The Black Sheep“ u Ulici 21.novembra u centru grada, a koji će uskoro proslaviti prvu godinu rada. Produkt entuzijazma tri mlada suvlasnika i ulaganja od preko 50 hiljada eura u prostor koji je odavno registrovan za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, „The Black Sheep“ (Crna ovca) je proteklih mjeseci svojim osobenim stilom i ugostiteljskom ponudom stekao brojne poklonike, posebno među strancima koji žive u Tivtu i stranim turistima, jer ovdje mogu osjetiti dio atmosfere klasičlnih engleskih pabova. Taj ugostiteljski objekat međutim, već je mjesecima „u nemilosti“ lokalne uprave koja je „The Black Sheep-u“ prvo izdala, a potom oduzela dozvolu za puštanje muzike. Tako sada tivatska „Crna ovca“ potpuno opravdava svoje ime jer je vjerovatno jedini lokal u svijetu kojem je zabranjeno da pušta muziku. To se, prema riječima trojice suvlasnika, Zdravka Nišavića, Vedrane Brguljan i Damira Moškova, pogubno odražava na rad lokala, pa je pab koji zapošljava desetak radnika došao pred zatvaranje.

„Naš objekat ima apsolutno sve dozvole za rad, sve što ovdje radimo obavlja se legalno, izdaju se fiskalni računi, svi radnici su prijavljeni i redovno se plaćaju sve dadžbine. U lokal smo uložili preko 50 hiljada eura od čega 6.500 eura u samu zvučnu izolaciju. Na zahtev Opštine, od države sertifikovana kuća za tu djelatnost, podgorički Institut za sigurnost  obavio je ispitivanje buke u našem lokalu i okolini i sačinio proračun stanja zvučne izolacije koji pokazuju da poslujemo potpuno u skladu sa svim zakonima Crne Gore.“- kažu suvlasnici „Crne ovce“ naglašavajući da nikada nisu puštali glasno muziku, niti mehaničku, niti živu tokom svirke nekog od bendova jednom nedjeljno u lokalu. Uprkos tome, njihove komšije iz kuće koja se „naslanja“ na lokal, familija Zeković, proteklih je mjeseci protiv „Crne ovce“ podnijela preko 150 prijava Komunalnoj inspekciji, Komunalnoj policiji Opštine Tivat i samom Odjeljenju bezbjednosti, tvrdeći da od glasne muzike nemaju mira.

Navijači sa transparentom
Navijači sa transparentom

„Uprkos tolikim prijavama, niti jedna od tih institucija prilikom brojnih kontrola našeg lokalan nije našla ama baš nijedan prekršaj. Zekovići koji su se javno hvalili svojim dobrim vezama u DPS i vrhu Opštine i obećavali nam da će nas zatvoriti, nisu odustajali i pred lokalne izbore u Tivtu, Opština nam je 4.aprila, po osnovu njjihoviog zahtjeva,  povukla prethodno izdatu dozvolu za puštanje muzike. Žalili smo se na to, ali je drugostepeni organ – glavna administratorka Opštine Tivat Jovanka Laličić (DPS), odbacila žalbu i potvrdila riješenje o ukidanju dozvole za emitovanje muzike. Od tada do danas jedan komunalni policajac bukvalno stalno dežura u blizini našeg lokalna ne bi li nas „uhvatio“ u puštanju muzike.“- kažu Nišavić, Brguljan i Moškov naglašavajući da iako im je ukinula dozvolu, Opština nije odustala od naplaćivanja „Crnoj ovci“ takse za emitovanje muzike. Oni tvrde da su mjerenja u spavaćoj sobi Zekovića pod maksimalno pojačanom muzikom u „Crnoj Ovci“ „a mi tako jako muziku nikada nismo puštali“, pokazala nivo buke od 34 decibela, „daleko ispod granice od 40 decibela koju za ambijent za spavanje i odmor, predviđaju standardi EU“. Ističu da su sa Zekovićima navodno imali problemi i raniji zapupci prostora u kome sada radi „The Black Sheep“ kao i vlasnici okolnih restorana „Prova“ i „Lugo Mare“. Zbog ovakvog postupanja Opštine prema njima, Nišavić, Brguljan i Moškov su pokrenuli tužbu pred Upravnim sudom i Osnovnim sudom u Kotoru, tražeći nadoknadu štete a najavljuju i krivične prijave protiv Laličićke i drugih fuinkcionera u Opštini „zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi“.

Inače, gradonačelnica Snežana Matijkević i njeni saradnici prethodnih dana su se sastali sa vlasnicima „Crne ovce“ ali nisu uspjeli da riješe problem.

„Spor vezano za ovaj slučaj se vodi pred Upravnim sudom Crne Gore u Podgorici i pred Osnovnim sudom u Kotoru, što nas obavezuje da sačekamo odluku suda i postupimo u skladu sa istom. U namjeri da se do donošenja sudske odluke pokušaju izgladiti narušeni međuljudski odnosi, predsjednica opštine je danas primila vlasnike pomenutog ugostiteljskog objekta i još jednom saslušala njihove argumente. Svaka buduća reakcija pak mora sačekati sudski epilog“ – kazala nam je portparolka Opštine Tivat Branka Čelanović.

OPŠTINA ĆUTI O REZULTATIMA KONTROLA

Čelanović nije direktno odgovorila na pitanje koliko je prijava podnešeno protiv navodne buke iz „Crne ovce“, koliko puta su komunalna policija i inspekcija izlazile u kontrole tog objekta, što je tom prilikom konstatovano i koliko je prekršajnih naloga napisano tom lokalu zbog navodne preglasne muzike. Kazala je da je „mjesecima unazad opštinska Komunalna policija na dnevnom nivou primala pozive porodice Zeković, koji su se u najvećem djelu odnosili na problem buke“, i da je „komunalna policija regaovala u skladu sa svojim nadleđžnostima“. Istakla je da je komunalna inspekcija regovala kada „Crna ovca“ nije u skladu sa dobijenim riješenjem postavila terasu, pa je ta terasa uklonjena. Ona međutim, nije saopštila koliku je jačinu buke od muzike komunalna policija ili inspekcija izmjerila u lokalu, kao ni da li je vlasnicima „Crne ovce“ stim u vezi do danas napisan ijedan prekršpajni nalog ili naplaćena ijedna kazna.

„Po našim saznanjima, u vezi remećenja javnog reda i mira u navedenom objektu, a po prijavi, službene radnje preduzimali su i službenici Odjeljenja bezbjednosti Tivat.“- kazala je Čelanović. Vlasnici „Crne ovce“ kažu međutim, da ni policija protiv njih nije podnijela nijednu prekršajnu prijavu.

Radili-sva-mjerenja-i-ispitivanja
Radili-sva-mjerenja-i-ispitivanja

NIKAD NISU MJERILI BUKU A UZELI NAM DOZVOLU

“Uz brojne dozvole koje smo na osnovu zahtjeva Opstine Tivat pribavili neophodnih za rad ugostiteljskog objekta, tu su i izvjestaj o ispitivanju buke u životnoj sredini i proračun postojećeg stanja zvučne izolacije, izdati od strane Instituta za sigurnost iz Podgorice, na koji su nas uputili upravo službenici opstine Tivat. Upravo ti dokumenti koji su izdati od strane zvaničnog ograna postavljenog od strane Vlade, su osporeni prvo od načelnice za finansije i ekonomski razvoj Rajke Jovicević, a potom i glavnog administratora Opštine Tivat Jovanke Lalicic.”- kažu suvlasnici “Crne ovce” posebno naglašavajući da  “nije izvršeno niti jedno mjerenje buke do trenutka kada nam je prvostepeno, osporeno rješenje za puštanje muzike.”

“Nakon žalbe  na prvostepeno rješenje, donijeto je drugostepeno rješenje opet na našu štetu, od strane Laličićeve,  ponovo bez utvrđivanja prekršaja i mjerenja buke u objektu.”- ističu oni najavljujući tužbe i zahtjeve za odštetu.

6 Komentari

 1. A PR Partizana je jedan od vlasnika crne ovce…potpuno sam siguran da on nema nikakve veze sa ovim ”nesvakidasnjim protestom”
  a ne sprdajte se da vas zamolim

 2. Samo jednom čovjeku, a ne porodici ili kvartu ako ugrožavate pravo praveći buku veću od dozvoljene treba da vam zabrane rad. Teror koji su “investitori” zaveli po svim opštinama, gdje nije problem samo buka već i žamor, vika, parking treba polako dovesti u red Evropskim syandardima kojima navodno težimo. Ne govorim ovdje o konkretnom slučaju. Možda su oni i u pravu, ali generalno situacija je katastrofalna.

 3. Dok je godinama u parkicu preko puta bila ziva svirka a svi znamo da je rec o restoranu Montenegrino i naravno nemam nista protiv toga,to nikome nije smetalo.Zakacili su se na te divne ljude koji svoj posao rade besprekorno.Svaka im cast a Vlast Tivta neka je sramota.Sve potplacene i prodane duse.Neko se nameracio na to i ne odustaje.Pre svega velika podrska za sve vas a naracito za Zdravka!

 4. A dok je u parkicu preko puta godinama bila ziva svirka to nije smetalo nikome.I svi znamo da je u pitanju Montenegrino restoran protiv cega ja naravno nemam nista protiv.Zakacili su se na te divne ljude koji svojim radom i trudom daju primer svima kako treba biti kulturan,posten i castan.Velika podrska svima a posebnu Zdravku.Nadam se da je Bog na vasoj strani bez obzira sto se neko nameracio i to dobro na to.Nek pobedi pravda!

 5. Primorje a i cijela Crna Gora postaje turisticka destinacija ,industrija se gasi.Tivtu nije odgovarala vojna i brodogradjevna industrija a evo i ni Bijeloj zbog navodno zagadjenja itd.
  Zivjeti u centru turistickog grada bez buke nije moguce ne moze jare i pare.
  Svugdje u svijetu je tako a oni koji ne zale buku i guzvu izmaknu se van gradova.
  Obidjite turisticke evropske centre pa cete vidjeti i raspitajte se kod domaceg stanovnistva
  Da su ovi vlasnici kafica strani investitori nebi im niko mogao ugasiti muziku ali posto su domaci vidi se po prezimenima ( ne poznajem licno nikoga) onda se na njima trenira strogoca.
  Treba imati mjeru u svemu ali ne mogu ugostiteljski objekti biti kao domovi penzionera da svi igraju sah i domine bez muzike.
  Tivat postaje turisticka destinacija nije vise radnicko naselje sa radnicima koji rade od ranog jutra i uvece idu rano lezat.
  Treba naci neku sredinu ,neka oni smanje muziku a komsije neka malo pretrpe ipak zive u centru turistickog mjesta cemu tezi i politicka opcija za koju glasaju.U ostalom to im je i bila predizborni adut kako je od Tivta napravljena moderna turisticka destinacija.
  Nisu valjali zardjani brodovi , sporki mestri i radnici tezaci ,sad imamo blistave jahte i moderne turiste, nadjite kompromis ili ocete prazan grad sa penzionerima koji idu spat i lezat iza vijesti.

 6. Evropski standardi su i da kraj otvorenog prozora muzika ne prelazi 40 decibela u kuci onoga ko se zali, barem tako kaze evropsko zdrastvo. To je ispostovano u ovoj situaciji i ne samo to. Evropski zakoni nalazu takozvane blokatore ili limitatore zvuka koji imaju granicnu vrednost u zakonskim okvirima , tj jednostavno se muzika ne moze pustiti jace nego sto je propisano. Dakle i to je kupljeno ali taj evropski zakon se ne moze i nece primeniti u Crnoj Gori radi Budve i jacih turistickih destinacija. Jednoga dana mora doci do nivelacije svih zakona sa EU ukoliko se zeli uci u nju. Za sada je to samo mrtvo slovo na papiru ,a mi nismo nista blize EU jer se ovde ne desavaju zakoni nego bezakonje. Limitatori stite kako investitora tako i one koji zive u okolini.
  Nas zakon kaze sledece” Ukoliko neko proizvodi buku u vecoj meri nego sto to zakon dozvoljava prvo se ta buka mora izmeriti propisanim uredjajem da bi se znalo koliko utice na zdravlje onoga koji tuzi. To je u ovoj situaciji zaobidjeno i dozvola se ukinula na same tvrdnje . Nadam se da ne treba da ovo komentarisem. Sve je jasno kao dan!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.