16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Naučnici na Orjenu istraživali …

Šume munike, po kojima je Orjen svjetski poznat, i dalje privlače  pažnju nauke. Ovih dana Orjen je posjetio mješoviti  crnogorsko-italijanski tim stručnjaka, koji u okviru bilateralnog  dvogodišnjeg projekta, izučava muniku s obje strane Jadrana, u  nastojanju da utvrde njena izuzetna genetska prilagođavanja na sušu.

Terenski rad je ovom prilikom pomogla Agencija za razvoj i zaštitu  Orjena, omogućivši transport i vođenje, dok je PK „Subra“ ugostio  naučnike u domu „Orjen sedlo“, u čijem okruženju je i vršeno  uzimanje uzoraka i obilježavanje uzorkovanih munika.

Projekat „Adaptivni odgovor munike (Pinus heldreichii) na sušu duž  visinskog transekta na Apeninima i na Balkanu“ realizuje se u saradnji  između istraživača sa Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore  (rukovodilac projekta je Dr Jelena Lazarević) i Instituta za bionauke i  bioresurse Nacionalnog istraživačko savjeta Italije (IBBS–CNR).  Rukovodilac projekta je Prof. Dr. Giovanni Giussepe Vendramin. Ovaj  projekat naučne saradnje podržavaju i finansiraju Ministarstvo nauke  Crne Gore i Nacionalni Istraživački Savjet Italije.

Dr Andrea Piotti, član italijanskog tročlanog tima, je nakon posjete  Orjenu izjavio: “Mi smo istraživači sa „Istituto di Bioscienze e  Biorisorse CNR“ (Institut za bio-nauke i bio-resurse CNR). Došli smo  ovdje da proučavamo muniku, kao veoma značajnu vrstu koja sporo raste,  ali može doseći veoma veliku starost, više od hiljadu godina. To je vrsta srodna sa primorskim borovima, tako da je munika adaptirana na  morski uticaj, ali među planinskim vrhovima. Mi smo ovdje da  proučavamo muniku kako bi saznali kako se možemo prilagoditi  klimatskim promjenama, odnosno, to bi mogla biti veoma značajna vrsta  za naše razumijevanje kako se drveće prilagođava klimatskim  promjenama. Izvodimo eksperimente ovdje, u Crnoj Gori, poseno na ovoj  planini, Orjenu, jer munika egzistira na manjim i većim nadmorskim  visinama i želimo shvatiti, upoređujući uzorke sa istih nadmorskih  visina na kojima raste munika u Italiji, promjene izazvane mijenjanjem  klime.

Drugi značajni aspekt koji želimo proučavati kada se populacija  balkanskih, odnosno crnogorskih munika razdvojila od italijanskih. Da li  se to desilo, primjera radi, prije 5 000, ili prije 100 000 godina.

Nekada je munika bila veoma raširena na Balkanu i južnoj Italiji, a  sada je populacija postale veoma male i nas zanima zbog čega? I zadnji  aspekt naše analize je da li postoji prelazak munikinog polena preko  Jadranskog mora i iz kojeg smjera. Ako nema tih uslova za prelazak, ove  dvije grupe, iz južne Italije i sa Balkana, se međusobno udaljavaju i  na duge staze postaće dvije različite vrste”.

Naučnici posjetili Orjen

Sa druge strane, dr Jelena Lazarević ističe da će rezultati ovog  projekta doprinijeti razumijevanju važnih pitanja iz oblasti evolucije  i migracije šumskog drveća, kao i njihovoj adaptaciji na sušu i druge  nepovoljne faktore životne sredine. Šume munike su izuzetno vrijedne  zbog zaštite biodiverziteta i zbog toga što ispunjavaju važne  ekološke i sociološke funkcije jer štite biljne zajednice zemljište  i vode i u zonama ispod, na nižim nadmorskim visinama. U današnje  vreme izuzetno su ugrožene šumskim požarima, koje je na ovim terenima  veoma teško kontrolisati. Zbog toga treba kontinuirano skretati pažnju  lokalnog stanovništva i šire javnosti na važnost zaštite ovih šuma  od požara.

Munika je sakupljana u dvije populacije na Orjenu, zatim u Kučkim  planinama, kao i na Prekornici. Planirno je da se materijal u narednom  periodu prikupi i na Prokletijama.

Najčitanije