Naučnici kotorskog Instituta za biologiju mora u Portorožu – Veliko interesovanje za korale i morske pećine

Naučnici kotorsog Instituta za biologiju mora imali zapažen nastup na međunarodnom kongersu u Sloveniji

Naučnici Instituta za biologiju mora iz Kotora predstavili su dva svoja naučna rada na petodnevnom međunarodnom simpozijumu o očuvanju sredozemnih habitat, a koji je prošle nedjelje održan u Portorožu u Sloveniji. Ovaj skup okupio je oko 150 naučnih radnika iz zemalja Sredozemlja a rad simpozijuma bio je podijeljen u tri sekcije -morska vegetacija, koraligen i tamna staništa.

Institut za biologiju mora je učestvovao na ovom simpozijumu sa dva naučna rada, od kojih se jedan odnosio na istraživanje crnih, odnosno žutih korala u podmorju Boke.

“U sekciji za koraligen je predstavljen rad koji smo radili sa kolegama iz Italije -metoda mapiranja biocenoza morskog dna koja je bila primijenjena u Kotorsko-Risanskom zalivu i italijanskom zaštićenom području u moru “Secche di Tor Paterno” u okviru projekta MedMPAnet koji je vodio RAC SPA centar iz Tunisa. Osim samog mapiranja važno je napomenuti da su, kao specifikum ne samo Boke Kotorske nego i Sredozemlja, predstavljene biocenoze korala Savalia savalia (narodni naziv je lažni crni koral ili žuti koral) koji u našem zalivu naseljava lokacije u blizini vrulja, a kod Dražin Vrta i Strpa živi na dubinama od 15-tak metara što za sada nije poznato za nijedno drugo mjesto u Sredozemlju. Osim što je ovo zainteresovalo naučne radnike iz drugih zemalja nadamo se da će doprinijeti i očuvanju tih lokacija u našem zalivu i uopšte boljoj zaštiti mora.”- kazala je tim povodom danas dr Vesna Mačić iz Kotorskog Instituta.    sa istrazivanja 3_resize

Drugi naučni rad iz Kotora koji je predstavljen na kongresu u Portorožu je “Doprinos poznavanju morskih pećina na potezu od rta Arza do rta Platamuni”. To istraživanje je Institut sproveo krajem prošle godine zahvaljujući donaciji “Jugopetrola” AD Kotor, a ove godine je istraživanje morskih pećina i nastavljeno zahvaljujući novoj donaciji. Morske pećine veoma su vrijedna i specifična staništa u kojima žive posebne biljne i životinjske vrste, a neke od tih pećina koje u sebi imaju i malo žalo, mogu biti i stanište izuzetno rijetke i zaštićene vrste morskih sisara – sredozemne medvjedice, kako se naziva ta vrsta tuljana.

“Za prezentaciju morskih pećina dobili smo nagradu za najbolji poster, što dodatno potvrđuje vrijednost naučnog rada koji se sprovodi u Institutu za biologiju mora, a nažalost, ujedno i čudi sporost Univerziteta Crne Gore, u riješavanju naučnog statusa nekih naših saradnika koji su već duži period sa završenim doktorskim disertacijama, ali bez izbora u naučno zvanje pa time sledećeg mjeseca praktično ostaju bez posla.”- istakla je dr Vesna Mačić koja je vodila ovo istraživanje.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.