U marini žive i plavi rakovi i braon kozice, naučnici evidentirali prisustvo dosta organizama koji nisu karakteristični za Jadran

Naučnici u akvatorijumu najveće marine u Crnoj Gori evidentirali prisustvo dosta organizama koji nisu karakteristični za Jadran

Školjka Pinnctada radiata

Među organizmima koji žive u akvatorijumu najveće marine u Crnoj Gori, tivatskom Porto Montenegru, kao i okolnog dijela Tivatskog zaliva, naučnici su otkrili brojne tzv. alohtone, odnosno vrste koje nisu karakteristične za Jadran.

Riječ je o organizmima koji su ovdje dospjeli najčešće u balastnim vodama brodova i djelovima brodske opreme jahti i drugih plovila koja su u Tivt došli iz raznih drugih djelova svijeta.

„Na području akvatorijuma zabilježeno je prisustvo nekoliko alohtonih vrsta. Ovim vrstama postojbina može biti Indijski ili Atlanski okean ili neki drugi dio svjetskog mora a kao primarni način dolaska u područje Tivatskog zaliva smatra se pomorski saobraćaj. Među zabilježenim vrstama su mekušci Melibe viridis i Pinctada radiata, sunđer Paraleucilla magna i rakovi Callinctes sapidus i Farfantepeneus aztecus. Tokom istraživanja je primijećeno da se vrste uspješno razmnožavaju tako da je za očekivati širenje njihovog areala rasprostranjenosti i mogući uticaj na već prisutne vrste”- piše u Nacrtu Lokalnog plana za zaštitu životne sredine Opštune Tivat za 2017-2021.godinu, a koji je na javnoj raspravi. Ovaj dokument u saradnji sa Opštinom Tivat i naučnicima, uradila je NVO “Evropski dom”, a dio Plana posvećen zaštiti mora i obalnog pojasa potpisuje biolog, dr Slavica Kašćelan.

Obje novootkrivene vrste rakova u Tivatskom zalivu – Callinctes sapidus (plavi rak) i Farfantepeneus aztecus (sjeverna braon kozica) su komercijalno interesantne vrste, jer su jestive i u drugim djelovima svijeta, posebno u SAD, čine osnovu dobrog dijela ribarske industrije, posebno na području Meksičkog zaliva i atlantske obale SAD.

Braon kozica

Vrsta morskog puža Melibe viridis nastanjuje Sredozemnom, ali prvenstveno Crveno more i Indijski okean, dok školjka Pinctada radiate vrsta kamenice koja u sebi stvara biser i čija je prirodna postiojbina Indo-pacifički region. Ova školjka tamo se osim zbog bisera, eksploatiše i radi jestiovog mesa.

Inače, u nacrtu Lokalnog plana zaštite životne sredine stoji i da u Porto Montenegru koji je lokacija pod velikim pritiskom i negativnim uticajem čovjeka  na ekosistem, živi čak 19 vrsta fitobentosnih organizama (algi i drugih biljaka).

“Dominantne su smeđe alge (Phaeophyceae) i to iz roda Cystoseira i Sargassum. Od vrsta roda Cystoseira prisutne su C. barbata, C. compresa i C. crinitophylla. Cijelirod smeđih algi Cystoseira je prema Barselonskoj konvenciji zaštićen (izuzev vrste C. compressa) tako da je zadovoljavajuće prisustvo čak tri vrste ovog roda na području pod jakim antropogenim pritiskom…”- piše u dokumentu.

Plavi rak

Analiza životinjskih vrsta na području marine Porto Montenegro pokazuje dominaciju organizama iz grupe tunikata, mekušaca i anelida koje karakteriše velika gustina populacije. To su, kako se konstatuje u izvještaju,  uglavnom vrste koje tolerišu promjene uslova sredine i zagađenja koja su u lučkim akvatorijumima prisutna.

“Među velikim brojem identifikovanih vrsta treba istaći da je i tu prisutna palastura ali sa svega nekoliko primjeraka”- piše u dokumentu uz napomenu da je evidentirano prisustvo brojnih vrsta sunđera, žarnjaka, bodljokožaca, morskih crva, mekušaca, tunikata, brizoa i zglavkara. Iako se one direktno ne pominju u izvještaju, u akvatorijumu Porto Montenegra žive i brojne vrste riba, a narastajućoj ribljoj populaciji pogoduje i zabrana ribolovnih aktivnosti u marini. Tako brojni šetači kroz tivatski nautički centar i sami u moru, neposredno uz gatove marine, mogu vidjeti kapitalne primjerke cipola, brancina, oradi i drugih, za sportske i komercijalne ribolovce veoma interesnatnih i poželjnih ribljih vrsta.

1 komentar

  1. Lijepo je to da su jahte i brodovi doteglili, dopeljali, dofurali, dovukli toliko novih vrsta, pa da ih pojedemo. Porto će se ubuduće moći reklamirati i kao zoološki vrt. Pomozite mi, ne mogu se sjetiti – koji je domaći naziv za alien-vrstu Naftalis Zagađeniticus?

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.