Nastavljeno čerupanje Independie – ulje pluta po moru

Uprkos zvaničnim zabranama nastavljeno čerupanje olupine polupotonulog broda u Bonićima

Danas u Bonićima

Uprkos tome što je Inspekcija sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor prije skoro dva mjeseca zabranila da se to radi, danas je ponovno u uvali Bonići kod Tivta nastavljeno čerupanje i komadanje ostrataka olupine polupotonule drvene jahte „Independia“.

Radnici naoružani motornim šegama uz mnogo napora, kidali su komade trupa ovog nekadašnjeg minolovca njemačke Ratne mornarice, koji je svojevremeno pretvoren u luksuznu motornu jahtu. Njima je asistirala velika autodizalica jahting kluba „Jug“ iz Bara koja je odsječene djelove izvlačila na obalu i beuspješno pokušavala da, natežući čelik-čela i sama polomi pokoji dio izuzetno čvrstog trupa „Independie“, građenog od masivnog mahagonija i tikovine.

Ponovno su kao i u ranijim pokušajima, morem oko olupine plutali komadi broda,  daske i drugi otpad koje je kupio radnik u malom čamcu, ali je ovog puta mirnu površinu mora prekrio i tanki uljni film od ostataka nafte i ulja koje se prosulo iz razorenog trupa jahte.

Među mještanima koji su i ovog puta negodujući, uklanjali svoje barke iz obližnjeg mandraća da ih ne bi oštetili plutajući komadi broda ili radovi na „Independii“, bio je i odbornik DSS u SO Tivat Dejan Risančić. On je o ekološkom problemu koji predstavlja olupina broda i pokušaji ovakvog njenog nestručnog uklanjaja, govorio na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta, protestujući što Opština i njeni organi do sada nisu ništa učinili da se ovaj problem riješi. Risančić je danas na lice mjesta pozvao novinare, a o svemu su obaviješteni Komunalna inspekcija, inspekcijska služba JP „Morsko dobro“ i Lučka kepetanija Kotor, ali se niko od inspektora nije pojavio na licu mjesta dok su tamo bili predstavnici medija.

Načelnik Komnunalne inspekcije Opštine Tivat Jovica Stojković nam je kazao da oni nemaju nadležnosti da intervenišu u zoni Morskog dobra, ali da su o svemu što se dešava u Boničima, obavijestili kontrolora tog JP za Tivat. Stojković je dodao da će Komunalna inspkecija spriječiti svaki pokušaj da se djelovi koji se skidaju sa “Independie” ostavljaju na putu koji vodi ka palacu Verona u blizini kojeg se nalazi potonuli brod, jer su saobraćajnice javna površina na kojima Konunalna inspekcija ima nadležnost da interveniše.

Nafta i ulje u moru

Inače, inpektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željko Lompar novinarima je 12. devembra prošle godine rekao da je zvanično zabranio pokušaje uklanjaja ostataka „Independie“ iz plićaka u Boničima, komadanjem broda jer je to pričinilo brojne probleme.

Lompar  je tada po pozivu građana i novinara, izašao na lice mjesta u Bonićima i akterima uklanjanja olupine „Independie“ zabranio da izvode dalje radove.

Danas u Bonićima

„Trup potonulog broda može se ukloniti samo u cjelosti, korišćenjem plovne dizalice, pa tek onda rezati. Stoga sam im naložio da se za te usluge obrate ili Mornarici VCG ili kompaniji „YU Bruiv“ iz Kotora koje jedine posjeduju plovne dizalice adekvatnog kapaciteta i tehnički su usposobljene da izvedu ovakvu akciju. Potonuli brod mora biti uklonjen, ali se sigurno neće dozvoliti da se to čini ovakvim improvizovanim metodama u plićaku“- kazao je tada Lompar.

Pedeset metara duga rashodovana drvena  jahta „Independia“  potonula je u noći 21.jula prošle godine iz zvanično, još neutvrđenih razloga. Uprkos naporima koje je tada preduzela ekipa Lučke kapetanije Kotor što su je alarmirali mještani, da se pumpama savlada prodor vode u drveni trup “Independie”, brod je ipak potonuo i kobilicom “sjeo” u mulj u plitkom moru uvale Bonići. Iznad morske površine ostala je samo glavna paluba  i dio već poodavno srušenog nadgrađa jahte. Ekipe Mornarice VCG i Uprave pomorske sigurnosti odmah su tada olupinu okružile plutajućom branom, kako se iz nje eventualno ne bi prosipali ostaci nafte i ulja, a koji su se povremeno pojavljivali narednih desetak dana.

Brana je uklonjena nakon petnaestak dana, a olupina je ostala netaknuta skoro četiri mjeseca i država,  pravdajući se na to da je nedostupan zvanični vlasnik broda koji se kao takav vodu u njegovim papirima, nije preduzela ništa da potopljeni brod ukloni.

U međuvremenu, olupina je promijenila vlasnika i otkupila je kompanija iz Podgorice što se bavi prometom sekundarnih sirovina, koja je krajem novembra bezuspješno pokušala da brod izvuče na obalu, te ga od tada, sa manjim  ili većim pauzama, komada direktno u moru.

 
IzvorS. L.
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.