12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Nastavljen projekat istraživanja morskih pećina

Projekat istarživanja morskih pećina na Crnogorskom primorju koji finasira podgorički “Jugopetrol” a sprovodi Instituit za biologiju mora iz Kotora (IBMK), nastavljen je prošle sedmice. Ekipa naučnika predvođenih dr Vesnom Mačić sa IBMK, obavila je istraživnje morskih pećina na potezu od rta Volujica u Baru do rta Đeran u Ulcinju.

“I u ovom istraživanju su učestvovali eksperti iz NVO “Archipelagos iz Grčke”, Aliki Panou i njihovog ogranka iz Italije, Luigi Bundone koji su eksperti za morske medvedice. Sa nama je bio predstavnik crnogorske NVO Dušan Varda, a po prvi put smo uključili i NVO “Biospeleološko društvo” čiji je predstavnik bio Miloš Pavićević.”- kazala je danas novinarima dr Mačić.

Ona je podsjetila da su uz finansijku podršku “Jugopetrola” u protekle dvije godine istraživanje morske pećine na djelovima obale od rta Arza na ulazu u Boku dorta Platamuni u Donjem Grblju, odnosno od Platamuna do Volujice, a sve u potrazi za dokazima da se i na našem primorju makar povremeno zadržava izuzetno rijetka i zaštićena vrsta morskog tuljana – sredozemna medvjedica. Ta istraživanja produkovala su i nova vrijedna saznanja o drugom biljnom i životinjskom svijetu koji živi u specifičnim uslovima ovih staništa, a koja su i na međunarodnom nivou označena kao prioritetna zaštićena staništa.

“U istraživanjima što smo ih sproveli prošle nedjelje, cilj nam je, kao i prethodnih godina, bio da evidentiramo sve morske pećine koje imaju ulaz na površini mora ili je on djelimično potopljen. Razlog za to je činjenica da su pećine zaštićeno stanište prema Zakonu o zaštiti prirode, a takođe su prioritetno stanište prema EU Direktivi o staništima. U morskim pećinama vladaju mnogo drugačiji uslovi spoljašnje sredine u odnosu na otvoreno more i zato imaju specifičan živi svijet, često puta okarakterisan i sa nekim zaštićenim i endemičnim vrstama. U morskim pećinama se odmaraju i razmnožavaju morske medvedice koji su jedna od najugroženijih vrsta morskih sisara, pa nam je zato važno da posebno markiramo pećine koje mogu biti njihovo potencijalno stanište. Osim toga, ponovo smo obišli neke od pećina koje su u prethodnim periodima označene kao važna pećinska staništa.”- objasnila je dr Mačić.

Istraživanje morskih pećina
Istraživanje morskih pećina

Iako su naučnicma prethodnih dana loše vrijeme i veliki valovi na moru otežavali posao, na potezu od Volujice do Đerana evidentirali su i premjerili 23 morske pećine. U blizini Ulcinja je ostao još jedan dio obale koji je neistražen i gdje će se istraživanja nastaviti kasnije, tokom predstojećeg ljeta.

“Osim toga, u sledećem terenskom radu planiramo da ponovo obiđemo neke od pećina koje su poznate iz ranijih istraživanja i da uradimo detaljnije fotografisanje živog svijeta u njima. Nakon završetka terenskog posla i obrade podataka, nadležne institucije i šira javnost će biti upoznati sa rezultatima ovogodišnjeg istraživanja i na taj način će se kompletirati prvi inventar površinskih morskih pećina na otovorenom dijelu obale Crne Gore, a njihovo dalje istraživanje i adekvatna zaštita tek predstoje.”- kazala je dr Vesna Mačić, zahvalivši se kompaniji “Jugopetrol” koja je podržala rad naučnika i ovaj značajan projekat za proučavanje i zaštitu dijela morskog ekosistema u Crnoj Gori.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije