Nastavlja se borba dijela žitelja Dobrote za spriječavanje kontroverzne gradnje

Skupština stanara stambene zgrade Škrdio BB u Dobroti kojima prijeti da uskoro ostanu bez sunca i i intime svojih domova jer će im se na par metara od njihove, graditi još dvije nove velike stambene zgrade, uputila je Opštini Kotor zvaničan zahtjev za obustavljanje procedure izdavanja građevinske dozvole za ta dva nova kontroverzna objekta.

Stanari su danas na fasadi svoje zgrade postavili i veliki transparetn na kome piše „danas nama na 1,5 metar, sutra i vama – zaustavimo devastacju Kotora“. Njihovu peticiju pokrenutu prije desetak dana, kojom se traži „spriječavanje dalje devastacije prostora nekontrolisanom i predimenzioniranom gradnjom stanbenih objekata“ u blizini dvorišta OŠ „Savo Ilić“, Gimnazije i Srednje pomorske škole, te Doma studenata „Spasić-Mašera“ u Dobroti, do sada je potpisalo preko 700 ljudi. Na mjestu jedne postojeće manje stare manje porodične kuće, par pomoćnih objekata i zelenih površina, ovdje se već gradi ili će se početi graditi ukupno tri nova velika stambena objekta, od kojih će neki biti na samo par metara udaljeni od zgrade sa 20-tak stanova u kojima živi više od 50 ljudi.

„Pored potpunog nestanka zelenih površina, planirana izgradnja većeg broja predimenzioniranih stambenih zgrada na malom prostoru, dovešće do potpunog saobraćajnog kolapsa na prilazu trima školama i u jedinoj ulici koja od magistrale vodi do našeg naselja“- stoji u peticiji.

Prema riječima stanara, investitor je Opštini Kotor 23.februara predao zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za dvije zgrade koje će u obliku slova „L“, biti pozicinirane  samo par metara od fasade  njihove zgrade. Planirana je gradnja trospratnica sa „visokim potrkrovljem, visine preko 13 metara sa gornje, odnosno preko 16 metara sa donje strane gdje je teren nešto niži.

„Obratili smo se Upravi za inpekcijske poslove i urbanistička inspektorka Sanja Marković konstatovala je da su urbanističko-tehnički uslovi investitoru novih zgrada izdati u skladu sa DUP-om, ali je tražena izmjena idejnog riješenja u smislu smanjenja spratnosti, da na zgradi bude klasično umjesto tzv. visokog potkrovlja. To ne riješava naš osnovni problem jer će nam nove zgrade na samo par metara od naših prozora i terasa, potpuno zakloniti sunce, uništiti intimu naših stanova i obezvrijediti našu privatnu imovinu“- kažu stanari zgrade Škrdio BB. Upozoravaju da im se time ugrožava zdravlje „ukidanjem prava na svjetlost, vazduh, prostor i elementrnu privatnost“, ugrožava standard života a već ionako loša komunalna infrastruktura u ovom dijelu Dobrote dodatno opterećuje.

„U saznanju smo da se osim ove dvije, u najbližem okruđenju namjeravaju graditi još dvije nove zgrade za koje će pristupni put biti dio dvorišta OŠ „Savo Ilić“ što je neshvatljivo, tim prije što je sav ovaj prostor na kome se sada već gradi ili će se graditi, bio zelena površuina i korito potoka koji je kao voda, po zakonu, državna imovina“- kažu stanari dodajući da su u Sekretarijatu za urbanizam Opštine Kotor do sada „imali samo opstrukcije“, ali da se stanje djelimično popravilo nakon što ih je primio i pomoć obećao nedavno imenovani novi gradonačelnik Vladimir Jokić (Demokrate).

Stanari su od lokalne uprave zatražili da se, imajući u vidu da je riječ o prostoru gdje se nalazi nekoliko škola i velikih javnih objekata, planirana gradnja na parcelama uz njihovu zgradu obustavi i da se napravi revizija važećeg DUP-a koji po njima, predviđa predimenzioniranu i neodrživu gradnju. Ističu da im je i predsjednica lokalnog parlementa Dragica Perović (DF) obećala da će o njihovom problemu uskoro raspravljati odbornici, a u međuvremenu stanari su od Uprave za inspekcijske djelatnosti tražili da obavi kontrolu gradilišta istog investotora, na tridesetak metara od njihove zgrade. Ovdje je naime, već „nikla“ nova velika zgradu od pet spratova, iako je izdata građevinska dozvola za objekat sa maksimum tri nadzemne etaže.

Inače, očekujemo odgovore Sekretarijata za urbanizam Opštine Kotor na pitanja koja smo im u vezi planirane i ostvarene gradnje u ovom dijelu Dobrote, poslali prije skoro 20 dana. Upravo zbog predimenzionirane gradnje i devastacije prostora u posljednjih desetak godina,  Kotoru prijeti izbacivanje sa UNESCO liste svjetske prirodne i kulturne baštine.

3 Komentari

  1. Recite tačno koliko metara. U cijelom slučaju je važno da li je gradnja nove zgrade planirana na zakonom propisanoj udaljenosti od drugih objekata i od granice imanja. Drugi faktor je da li je vaša zgrada udaljena od granice imanja na zakonom propisanoj udaljenosti. Što se tiče pogleda i vaša zgrada je zatvorila pogled komšijama preko puta.

  2. sto se tice pogleda, te komsije su isti plac prodali sa namjerom da se napravi ta ista zgrada. A sto se tice prvoga, pomagajte ako mozete. Pozdrav

  3. sto se tice pogleda, ljudi koji su ostali bez pogleda zbog nase zgrade su isti ti koji su prodali svoju zemlju svjesno da bi dobili pare zbog zgrade koja ce se napravit. sto se tice razdaljine izmedju postojece i zgrade koja ce se pravit, urbanizam pokysava da smanji sa 2.5m na 1.5 pod izgovorom da su tehnicke prostorije na obe strane iako su dnevni boravci

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.