15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

„Naše Ognjište“: Sudovi ne žele sa ispitaju višemilionske tendere savjet za privatizaciju

Buljarica plaža
Buljarica plaža

Vrhovni sud Crne Gore povrdio je riješenje Upravnog suda koji je prethodno odbacio zahtjev grupe NVO i građana sa primorja, da se vanredno preispita legalitet međunarodnog tendera za valorozaciju Buljarice.

Ocjenjujući zahjev koji su Upravnom sudu ljetos podnijeli grupa građana Naše Ognjište, zajedno sa vlasnicima zemlje u Buljarici, dijelom odbornika SO Budva i Bar, Maticom Boke, Ekološkim pokretom OZON i NVO Naša Akcija, kao neosnovan, Vrhovni sud je 28.oktobra konstatovao da je Upravni sud ispravno postupio kada je odbacio protiv Vlade i Savjeta za privatizaciju jer “javni poziv raspisan na osnovu člana 5. Uredbe o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj svojini, nije upravni akt u smislu člana 2.Zakona o upravnom sporu”. Vrhovni sud saglasio se sa stavom Upravnog suda da tender za Buljaricu nije raspisan po Zakonu o javnim nabavkama, zbog čega se ne može preispitivati ni sa tog stanovišta.

Vlada i Savjet za privatizaciju tender za prodaju i dugoročni zakup zemljišta i akvatorijuma u Buljarivci raspisali su 12.maja, a jedina je ponudu dostavila ofšor kompanija CDC International Corporation  registrovana na Kajmanskim ostrvima. U ime te kompanije ponudu koja se do u cent poklapa sa minimalnom početnom cijenom koji je Vlada tražila u tenderu, dostavila je bivša službenica Ministarstva održivog razvoja i turizma Maja Đurović. U međuvremenu, u javnost je procurio i nacrt Master plana za Buljaricu iz 2013. koji je međunarodna konsultantska kompanija DAR Group napravila kao rezultat sastanka između predstavnika kompanije CDCIC i predstavnika Vlade. Taj kontroverzni dokument koji je Vlada držala u tajnosti podrazumijeva namjeru investotora na oko 5,5 miliona kvadrata kupljenog i iznajmljenog zemljišta u Buljarici izgradi nevjerovatnih novih 11,5 miliona kvadratnih metara stambeno poslovnog prostora, od čega bi čak 9,3 miliona otpalo na stanove, vile i apartmane namijenjene za dalju prodaju, odnosno tržište. Ovo se u potpunosti kosi sa, makar zvanično, deklarisanom politikom Vlade i Ministarstva održivog razvoja i turizma da crnogorsku obalu zaštiti od dalje masovne izgradnje, naročito stanova za tržište.

Grupa građana Naše Ognjište, zajedno sa vlasnicima zemlje u Buljarici, dijelom odbornika SO Budva i Bar, Maticom Boke, Ekološkim pokretom OZON i NVO Naša Akcija. Sredinom juna podnijela je tužbu Upravnom sudu od koga su tražili da se poništi Vladin tender za Buljaricu  jer “predstavlja nezakonitu javnu ponudu za kupovinu tuđe privatne imovine.” Podnosioci tužbe naveli su i da Vlada Buljaricu prodaje suprotno važećoj planskoj dokumentaciji, Zakonu o šumama, Zakonu o zaštiti životne sredine, uz kršenje niza nacionalnih zakonskih i podzakonskih akata, Ustava, te primjenom tzv. „land grabbing“ prakse i protivno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Naglasili su da je potpuno zaobiđena nadležnost Skupštine Crne Gore u davanju u zakup na 90 godina, plaže i oko 600 hiljada m2 mora i istakli da nikada nije proglašen javni interes nad privatnom imovinom u ovom kompleksu, niti sprovedena njena eksporpijacija, da bi je država sada mogla ovako prodavati.

Sve te navode Upravni sud je odbacio, a takav pravni stav potvrdilo je sada i vijeće Vrhovni suda Crne Gore kojim je predsjedavao sudija Sreten Ivanović.

Buljarica
Buljarica

Iz Grupe “Naše ognjište” ovo su ocijenili kao “potvrdu duboke krize institucija” u Crnoj Gori i konstatovali da se radi o “nevjerovatnoj presudi” Vrhovnog suda po kojoj “ne postoji zakon, zakonska procedura koja reguliše tenderske postupke Svjeta za privatizaciju Crne Gore, i ne postoji ni crnogorski sud niti instanca koja je nadležna za ispitivanje zakonitosti milionskih tendera na kojima se državna, a po poslednjoj praksi i opštinska i privatna imovina predaje sumnjivim privatnicima, kontraverznim biznismenima i ofšor firmama.”

Iz “Našeg ognjišta” su naglasuili da se radi o stotinama miliona eura vrijednom državnom i zemljištu Opštine Budva, ali i imovini 21 privatnog vlasnika.

“Vrhovni sud je stao na stanovište da ne postoji nikakva nadležnost sudova, tj. da ne postoji nadležnost suda u ispitivanju nezakonitosti tendera koji raspisuje Savjet za privatizaciju Crne Gore. Dakle, može biti ispitan tender za nabavku ogrijeva za djecu u osnovnoj školi ili vrtiću, ali nezakonite milionske tendere Savjeta za privatizaciju Crne Gore, sudovi nisu nadležni da ispituju. Nije važno ni to što stotine miliona vrijedan posao oko Buljarice,  strateškog resursa, treba da dobije ofšor firma sa Kajmanskih ostrva, a milionske radove predviđene takvim tenderom treba da izvede njena ćerka firma čiji je kompletan zvanični kapital ni manje ni više nego  cijeli jedan euro, izvršni direktor doskorašnja savjetnica ministarstva, a prvo sjedište kancelarija premijerove sestre! Ovakva skandalozna odluka Vrhovnog  suda potvrđuje duboku krizu institucija, a svoju šansu za uvođenje odgovornosti u rad Savjeta za privatizaciju Crne Gore imaće i Ustavni sud Crne Gore, kome ćemo se obratiti kako bi i formalno pribavili stavove i ispitali stanje svih instanci pravosudnog sistema. “- stoji u saopštenju “Našeg Ognjišta”.

Izvor:S. L.

Najčitanije