16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Naša posla – opet blokirali TO Herceg Novi pred sezonu…

Herceg -Novi -foto TO HN

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine Herceg Novi, glasanjem 4 odbornika za, 1 protiv i 26 uzdržanih, nije data saglasnost na Finansijski plan i Program rada Turističke organizacije Herceg Novi za 2017. godinu, što dovodi u pitanje brojne planirane aktivnosti i turističku prezentaciju Herceg Novog za predstojeću sezonu. Podsjetimo isto se dogodilo u aprilu 2014. godine…

Tim povodom iz TO saopštavaju:

Jasno je da se zbog pokazane neodgovornosti  većine odbornika, dovodi u pitanje turistička prezentacija i ponuda Herceg Novog za predstojeću sezonu. TOHN tim povodom dužna je da obavijesti javnost o posljedicama koje takva odluka za sobom povlači, te aktivnostima koje se zbog izglasane odluke obustavljaju.

TOHN je u proteklom periodu pripremila niz novih marketinških aktivnosti koje prate moderne trendove, kao i osmišljavanje manifestacija i programa u saradnji sa lokalnim institucijama, organizacijama, Nacionalnom turističkom organizacijom, te organizacionim timovima manifestacija iz drugih zemalja, u cilju ostvarivanja konkurentnije turističke ponude našeg grada i repozicioniranja Herceg Novog na turističkoj mapi. Nažalost, kako na jučerašnjoj sjednici Skupštine Finansijski plan i Program rada za 2017.  nije usvojen, TOHN je prinuđena da obustavi sve već dogovorene saradnje, čime, ne našom voljom, je narušen ugled i ozbiljnost kako same TO tako i grada Herceg Novog kao turističke destinacije. Kada se osvrnemo na nekoliko poslednjih godina rada TOHN nameće se pitanje kome je i zbog čega ovakav negativan publicitet našeg grada, koji očigledno postaje trend, u interesu i zašto?

Obzirom da turistička sezona već počinje i da TOHN ima obaveze prema drugim subjektima sa kojima radi, zbog novonastale situacije i „vještačke blokade” TO je u nemogućnosti da otvori svojih 13 turističkih informativnih biroa od kojih su 2 na lokacijama Žanjic i Rose, te zaposli 38 sezonskih radnika za rad u TIB-ovima, u okviru čega je onemogućeno i otvaranje graničnih punktova, shodno tome i funkcionisanje ovog vida servisa. To znači da će izdavaoci smještaja moći da prijave boravak svojih gostiju isključivo na 4 lokacije u užem jezgru grada, a da će turisti ostati uskraćeni za sve neophodne informacije i promo materijal koji je neophodan za provođenje što kvalitetnijeg i sadržajnijeg odmora u Herceg Novom.

TO Herceg – Novi

U jeku priprema za predstojeću turističku sezonu, TOHN onemogućeno je i učešće na sajmovima turizma, koji su za ovakvu vrstu djelatnosti važni i neophodni, kako bi se Herceg Novi kao turistička destinacija promovisao u regionu i šire pod krovnom institucijom NTO Crne Gore. Ovim su onemogućeni i kontakti sa poslovnim partnerima iz svijeta turizma, zbog čega najviše trpi turistička privreda grada i samim tim cjelokupna profesionalna zajednica.

TO Herceg – Novi

Kako su odbornici na jučerašnjoj sjednici izglasali odluku protiv interesa našeg grada, te zanemarili važnost i ulogu koju TOHN svojim poslovanjem ima u unapređenju kvaliteta života u gradu i kreiranju pozitivnog imidža samog grada, TOHN je prinuđena da otkaže manifestacije Fashion travel i Spring music festival planirane u periodu predsezone.

Fashion travel (31.03-03.04), jedinstvenog koncepta modnog putovanja koje modna agencija „Select” iz Beograda organizuje već 10 godina kao najveći modni događaj u regionu, a ove godine je za  jubilarno 30. izdanje, kao destinacija odabran upravo Herceg Novi. Obzirom na to da Fashion travel nije do sada organizovan u Crnoj Gori, kao i da je planiran pred ljetnju turističku sezonu, sigurni smo da bi izazvao veliko interesovanje za Herceg Novi kao destinaciju određene ciljne grupe. Na Fashion travel-u osmišljenom kao promocija izabrane destinacije planirano je da  prisustvuju poznate ličnosti iz svijeta mode, filma, književnosti, likovne umjetnosti, biznisa i politike, i preko 30 novinara najvećih štampanih i elektronskih  medija iz Srbije, a koji bi prema već postignutom dogovoru u periodu april, maj, jun 2017, promovisali Herceg Novi u sledećim medijima: Blic, Politika, Večernje novosti, Hello, Story, Glorija, Blic žena, Bazar, Ilustrovana politika, Lepota i zdravlje, Joy, Travel magazin, Cosmpoliten, TV Prva, TV Pink, RTS, TV Happy, TV Studio B, TV Naša, TV Kopernikus, portali Blic, Mondo, B92, Espresso, Kurir, Na dlanu, Hello magazin, Telegraf i drugi. Cijeli događaj sa sadržajem i promocijom Herceg Novog, u prilici bi bilo da vidi preko 8000 ljudi, koliko u prosjeku posjeti jedan Fashion selection koji se ove godine održava samo dva dana nakon Fashion travel destinacije (Herceg Novi), i da se upozna sa sadržajem koji nudi naš grad i turistička privreda, zahvaljujući planiranom izložbenom prostoru i video prezentacijama. Ovo je bila idealna prilika da se Herceg Novi na najbolji način predstavi  kroz najčitanije medije .

Spring music festival (29.04-02.05), nova manifestacija u trajanju od 3 dana uvrštena prema planu i programu u kalendar manifestacija za 2017. Ova manifestacija muzičko-zabavnog karaktera dovela bi u naš grad najpoznatija imena pop-rock scene iz regiona sa kojima smo već bili u završnoj fazi pregovora. Spring music festival je planiran sa tri aspekta: kao poklon gradu i svim turistima za prvomajske praznike,  kao  zvanično obilježavanje početka predstojeće sezone i ujedno kao doprinos kvalitetnijem sadržaju posjetiocima i učesnicama regata koje se odvijaju u istom periodu.

Terra da mare

U sklopu Regate „EST 105 Libera 2017“ od 28.aprila  naša predviđena obaveza bila je organizacija kulturno-zabavnog programa sa sajmom organskih proizvoda, gdje bi bila pružena šansa našim lokalnim proizvođačima da prezentuju i plasiraju svoje proizvode, što je sada dovedeno u pitanje.

Donošenjem odluke kojom se rad TOHN stavlja u „blokadu”, neizvjesno je održavanje i sledećih manifestacija: Guitar art summer festival, Street art festival, Jazz festival, City games, Trg od knjige, Susret klapa, Strip festival, Big game fishing, Svjetsko prvenstvo u ribolovu, Moto skup, Orjenski đir, kao i niz pučkih manifestacija koje se organizuju u saradnji sa mjesnim zajednicima duž cijele hercegnovske rivijere, a kojih je prošle godine bilo čak 52.

Zbog novonastale situacije dovedena je u pitanje dalja uspješna saradnja sa NTO povodom organizacije i prihvatanja studijskih grupa novinara i turoperatora iz Italije, Mađarske, Srbije i Kraljevine Bahrein,     nastavak saradnje sa UNDP, kao i saradnja sa  Ministarstvom turizma i održivog razvoja  i lokalnih TO.

TO Herceg – Novi

Jučerašnja odluka odbornika SO kojom se blokirao rad TO, jasno oslikava nebrigu prema gradu, što je u apsolutnoj suprotnosti sa stavom i zalaganjem zaposlenika TO, koji su turističko tržište već počeli osvajati novim načinom prezentacije kompletnom brendiranom linijom suvenira, a čija su dalja proizvodnja i plasman od juče zaustavljeni.

Ovim obraćanjem, TOHN obećava svojim sugrađanima da bez obzira na jučerašnju političku odluku, TO nastavlja sa pronalaženjem načina da se izbori sa ovom situacijom zajedno sa nadležnim institucijama svog resora i to Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore i Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore – kaže se u saopštenju TOHN.

Najčitanije