20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – naplata za iskorišćavanje kulturnih dobara uvećana za trećinu

Kotor – foto Boka News

Za Kotor se nakon dolaska nove opštinske vlasti može s punim pravom reći da je grad koji nosi luču fiskalne konsolidacije i budžetske discipline, što pokazuje stepen naplate gotovo svih javnih prihoda, kao i racionalizovana budžetska potrošnja. Jedan u nizu pokazatelja je i naknada za ekonomsko iskorišćavanje kulturnih dobara, odnosno porast prihoda opštinskog budžeta po ovom osnovu u prvoj polovini  2017. godine, kaže se u saopštenju iz Opštine Kotor.

U opštinsku kasu se od 1.1. do 30.6. slilo 121.346 eura na ime naknade za ekonomsko iskorišćavanje kulturnih dobara, što je trećinu više u odnosu na obim ostvarenih javnih prihoda po ovom osnovu u istom periodu prošle godine, za vrijeme prethodne vlasti. Po osnovu ove naknade u 2016. naplaćeni iznos bio je svega 80.232 eura.

Izvanredni fiskalni učinci nijesu, niti mogu doći sami od sebe, već su posljedica čvrste volje da reformišemo način upravljanja javnim novcem. Za nas su kulturna dobra Kotora prije svega osnovne vrijednosti koje zaslužuju najveći stepen obzirnosti, a kulturni razvoj istinski prioritet, jer bez njega nema suštinskog socio-ekonomskog razvoja.

Ako se vodi računa o svakom centu, rezultati na polju fiskalne konsolidacije i ekonomskog napretka grada neće izostati. Za svaki cent možemo da položimo račune svim Kotorankama i Kotoranima. Da bi se uopšte govorilo o efikasnom sistemu javnih prihoda, propisi se moraju dosljedno i neselektivno primjenjivati.

Van je svake sumnje, a navedene činjenice potvrđuju, da kulturna prijestonica Crne Gore Kotor vraća staru slavu i zavređuje sve veću pažnju i na međunarodnom planu. Mi se uspješno staramo o očuvaju i valorizaciji svih dobara našeg grada i garantujemo da je vrijeme prepuštanja samovolji moćnika zauvijek prošlo, a da su oni koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem narušavali kulturnu baštinu Kotora i njegove znamenite znakove raspoznavanja otišli u neslavnu političku istoriju.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije