19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Naoružajte se strpljenjem: počinju pojačane kontrole na granicama EU

GP Karasović

Od kraja sedmice počinju detaljne provjere na granicama EU. Granična policija u raznim bazama podataka provjeravat će od 7. aprila sve osobe koje prelaze granične prelaze na svim granicama Evropske unije gdje se provode granične kontrole, uključujući i nad građanima Evropske unije, izvijestio je u srijedu Hrvatski auto-klub (HAK).

Iz HAK-a pojašnjavaju da će granična policija detaljno provjeravati svaku putnu ispravu i to svih osoba koje prelaze granicu, a zbog ovakve provjere, vrijeme trajanja granične kontrole na graničnim prijelazima bit će produženo.

Duža čekanja na obavljanje granične kontrole mogu se očekivati osobito tokom praznika i turističke sezone. Kako bismo izbjegli neugodnosti i probleme na granicama iz HAK-a savjetuju građane da provjere sve dokumente, osobito ukoliko su tokom protekle dvije godine bili ukradeni, izgubljeni ili poništeni i da provjere vrijede li putni dokumenti (LK ili pasoš).

Prije putovanja treba provjeriti stanje na graničnim prijelazima (www.hak.hr) i izabrati granične prijelaze na kojima je manja gužva ili putovati u vrijeme kad se ne očekuje gužva.

Najčitanije